· · Коментари: 0

3 НАМИРНИЦЕ које МОНАСИ са СВЕТЕ ГОРЕ свакодневно једу, а због њих никада нису БОЛЕСНИ (ФОТО)

Они се строго придрзавају овог начина исхране

1660222778_Foto-Vikipedia-Pixabay.jpg
Фото: Пиxабаy, Википедиа

Када је храна у питању, монаси са Свете Горе придржавају се правила која су установљена вековима уназад. Постоји и одређена традиција која се везује за њихов оборк, а поједние намирнице су често на њиховој трпези.

Према речима оца Епифаније Милопотами, кувар са Атоса, њихова исхрана се састоји од природних производа које им даје Грчка. Сматра да је управо тај избор оно што сваког монаха штити од болести, јер је за добро јело најважнији квалитет састојака.

једу укусно, здраво и једноставно, а оброк не траје дуже од 15 минута. Конзумирају храну без конзерванса, зачина и масти, у малим порцијама и могућности апстиненције. Такође, иситичу да би требало да се кува са молитвом на уснама и љубављу у срцу.

У њиховом јеловнику не постоји месо, уместо тога једу свежу рибу. Кувар користи маслиново уље само уторком, четвртком, суботом и недељом. Било која друга маст у храни није дозвољена.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: На овај начин ће вам путовање са децом проћи без проблема: Ово су неке од кључних ствари

Намирнице које се готово увек могу наћи на њиховој трпези јесу шумско воће и печурке, као и зелене салате.

Фото: Пиxабаy

Фото: Пиxабаy

За јачање организма пију пуно млека, једу јаја и сиреве. Јастози, хоботнице и лигње на њиховом столу су реткост, дозвољене су само у време поста да би се диверзификовао рибљи мени, јер су све шкољке бескрвне.

Такође, живот монаха са Свете Горе се своди на исхрану без слаткиша и алкохола, само понекад себи дозвољавају халву и локум, мало кафе и вина.

- Нисам ишао у кулинарску школу и немам никакву диплому. Али, док сам био поред старијих, научио сам како да пржим лук на лаганој ватри: што се лук дуже пржи, то ће бити укуснији. Научио сам и да је за кување било ког јела потребно стрпљењ – каже отац Епифаније Милопотамис.

Неколико правила светогорских монаха за кување и обедовање:

Прочитајте молитву пре кувања.
Обратите посебну пажњу на избор састојака: сви морају бити свежи, чисти и природни.
Поштујте ватру, научите да је правилно користите.
У кувању чешће користите једноставне састојке (лук, бели лук, лимун, маслиново уље).
Вода је најједноставнији састојак, али ваш однос према њој мора бити најбољи. Ми смо ништа без ње.
Читајте куваре, учите сваки дан, користите своју машту.
Негујте вид, мирис, језик, како бисте лакше разликовали горко и слатко, слано и љуто.
Запамтите да добра комбинација укуса и боја чини презентацију добитнијом.
Одржавајте кухињу и сав прибор чистим како бисте у било ком тренутку могли да почнете да кувате без одлагања.
Немојте се плашити да направите кулинарске грешке. Они који вас воле увек ће уживати у храни коју кувате.
Што више љубави уложите у процес кувања, храна ће бити укуснија.

А једно од најважнији правила је да никада не једу обилно, већ умерено, само онолико колико је њиховом организму потребно.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.