Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пасивно-агресивне фразе које користимо: За неке нисмо ни свесни какво значење имају

Можда ц́ете комуницирати на овај начин јер вам је превише тешко или непријатно да се директно изразите

1710424244_shutterstock_1395298583.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Пасивно-агресивно понашање се често јавља у свакодневним интеракцијама, али шта тачно значи бити „пасивно-агресиван“?

- То је када негативне емоције, као што су бес или непријатељство, изражавате на индиректан (или пасиван) начин - објаснио је клинички психолог из Лос Анђелеса, Рајан Хаус, за Хуфф Пост.

Иако се сви повремено упуштамо у пасивно-агресивно понашање, ова врста комуникације је уобичајенија међу људима који избегавају сукобе, као и онима којима недостаје самопоштовање.

Бити пасивно-агресиван често подразумева жељу да се избегне сукоб лицем у лице.

Психолози су идентификовали неке од најчешц́их пасивно-агресивних фраза:

"Добро за тебе"

Иако се ова изјава може користити за изражавање искрене срец́е због успеха друге особе, често се користи пасивно агресивно. Може бити завист или огорченост која се крије испод површине, а понекад је то изјава о неправедности ситуације.

"Жао ми је што се осец́аш тако"

Ово у почетку може звучати као искрено извињење јер се користе речи „жао ми је“. Али када додате речи „тако се осец́ате“, то постаје пасивно-агресиван начин да се кривица пребаци на осец́ања друге особе, уместо да преузмете одговорност за повреду коју сте нанели.

"Добро је"

Још један уобичајени пасивно-агресивни потез: тврдња да је „све у реду“ када сте заправо узнемирени због нечега.

"Шта год"

Овај коментар се обично појављује након што сте неколико пута безуспешно покушали да објасните своје гледиште.

"Ако тако кажеш"

Овом изјавом саопштавате да не желите да наставите разговор, а чак и ако та особа настави, ви заправо немате никаквог интереса или улагања у оно што се говори. Уместо тога, будите отвореног ума и сматрајте да су друга мишљења и мисли једнако вредни као и ваше.

"Само сте превише осетљиви"

Рец́и некоме да је „превише осетљив“ поништава повређена осец́ања друге особе и суптилно пребацује кривицу на њих због емоционалне реакције на нешто што сте урадили.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas