· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Био је ЗАШТИТНИК Немањића! На АРАНЂЕЛОВДАН ујутру прво морате погледати у небо, а ево и зашто...

Данашњи светац заштитник је бројних породица у Срба, који га славе као крсну славу

1605918987_arandjelovdan.jpg
Фото: СПЦ

Верници Српске православне цркве данас обележавају један од највећих хришћанских празника, празник посвећен светом Арханђелу Михаилу, у народну познат као Аранђеловдан. Овај светац заштитиник је великог броја породица у Срба, који га славе као крсну славу.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Према црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу, означава "оног који је као Бог". 

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.

Народно веровање каже да тај анђео није умро и да и даље по потреби силази међу људе, на земљу, као путник или просјак. Тако је Арханђел Михаило је, према веровању, "живи светац". Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе светог Михаила, да, пошто га сматрају живим светитељем, не спремају жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.

Симбол борбе
Свети архангел Михаило, симбол борбе против зла и сила небеска која прихвата душе умрлих мерећи им добра и зла дела, слика се на иконама и фрескама као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

Сматра се да Архангел Михаило обилази све болеснике. Ако стане код ногу, није добро; ако стане код главе, добро је - болесник ће прездравити.

Слава Немањића

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Свети арханђео Михаило једна је од најчешћих српских крсних слава, била је слава и српске краљевске лозе Немањића.

Према народној поезији цар Душан славио је је светог архангела Михајла тако што је увек дочекивао госте стојећи, док му је анђео стајао на рамену.

Према народној поезији цар Душан славио је је светог архангела Михајла тако што је увек дочекивао госте стојећи, док му је анђео стајао на рамену. Једне године, да ли од умора, или немара, он се превари па седе, а анђео се наљути, удари га по крилу, и одлете. Предање каже да је цар након тога месецима покушавао да се умилостиви архангелу Михаилу.

Свети архангел Михаило, присутан не само у хришћанству већ и у свим религијама, обележен је црвеним словом у богослужбеном календару СПЦ.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.