Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири реченице које изговарају ТОКСИЧНЕ И МАНИПУЛАТИВНЕ ОСОБЕ: Ово су фразе по којима ћете их препознати

Ако на време не препознате да имате посла са манипулатором, увешће вас у зачарани круг из ког се тешко излази

1691746800_shutterstock_1792344691.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Токсичне особе манипулишу вашим осећајима и умом, утичу на вас, а да ви тога нисте свесни. И то не раде за ваше добро, нити зато што им је стало до вас иако ће то тако представити. Битно им је само да добију оно што желе. По сваку цену. Они су једном речју – манипулатори.

Можете помислити да се то вама не може догодити јер добро познајете људе око себе. Али, чињеница је да манипулатори понајвише искоришћавају блиске везе, а ви манипулацију нећете препознати као нешто алармантно јер је манипулатор најчешће особа у којој имате поверења. Срећом, постоје одређени знакови који вам могу помоћи да препознате манипулатора, али увек имајте на уму да је снага манипулативних људи то што они тачно знају како да нешто прикрију, чине безазленим и добро сакрију своје право лице иза маске наивне особе. Многи манипулатори на почетку односа изгледају као добродушне особе, верне вашег поверења и љубави, али илузија не може заувек трајати, преноси Сенса.хр.

Манипулатора ћете препознати по специфичном начину опхођења и одређеним фразама, доносимо 4 које најчешће користе:

1. „Погледај на шта си ме натерала“

Ово је један од кључних фраза које користи манипулатор. Он не преузима одговорност за своје поступке, истичући да је то изван његове контроле и жели да се сматра одговорним за његово понашање. Користе ову фразу како би манипулисали туђим мислима и осећањима, односно како би кривицу и сав терет пребацили на вас.

Како одговорити?

Останите при свом ставу и манипулатору дајте до знања да не можете и не желите да будете одговорни за његове поступке, јер свако од нас има свесну контролу над самим собом. Не дозволите му да вас уведе у обману и да вас окриви.

2. „Понашаш се ненормално“

Манипулатори желе да вам уђу у ум и натерају вас да сумњате у свој разум. Покушаће вас суптилно да вас уведу у расправу или свађу, а онда када покушате да опишете проблем или да контрирате, манипулатор ће често одговорити овом или сличним фразом. Такође, вероватно ће вас оптужити и да сте нерационални или, пак, преосетљиви и да су ваше речи и поступци бесмислени. Ако на време не препознате његов план, ви ћете се вероватно повући и почети да сумњате у себе.

Како одговорити?

Не дозволите да вас ова фраза узнемири. Јасно и смирено инсистирајте на свом ставу, не улазите у расправу с манипулатором и не доказујте му свој здрав разум, већ само останите по свом мишљењу.

3. „Претерујеш“

Манипулатори воле да користе ову фразу како би вам доказали да су ваши проблеми измишљени, да су само плод ваше маште. Ако манипулатор жели да вас узнемири, он ће сигурно изговорити ову фразу, инсистирајући да сте ви особа која бурно реагује и од муве прави слона.

Како одговорити?

Ова конкретна фраза могла би да буде почетак манипулативног ефекта који се зове “гаслигхтинг”. Ако вам говори да у свему претерујете, верујте својој интуицији, а не њему. Одговор манипулатора: “Апсолутно сам рационална и јасно видим ситуацију.” Покушајте да укључите манипулатора у решавање ваших проблема и уочићете да ће се почети да се повлачи јер неће хтети да призна да проблем заиста постоји.

4. „Опрости ако сам те повредио“

Извињење је диван алат за обнављање односа, ослобађање од емотивног терета и повратак мира. Међутим, будите опрезни! „Опрости“ је омиљена фраза манипулатора, посебно када је попраћена с „ако“. То значи да не верује да је заиста погрешио, већ се извињава како би контролисао ситуацију коју сте ви преувеличали, а он је не разуме. Такво извињење никада није искрено и добро размислите хоћете ли га прихватити. Манипулатор тактику хватања и ослобађања. Зато ће се он без имало скрупула и искрености свако мало извињавати, али неће покушати да промени своје понашање.

Како одговорити?

Могућност контроле сопствених граница је кључ за контролу манипулатора. Ако вас неки његов поступак или реч заболе, односно ако имате онај осећај који вам казује да „нешто није у реду“, останите при томе и немојте покушавати да га оправдате умањујући себе. Ви сама себи морате да будете на првом месту, тек тада ће и он можда имати поштовања према вама. Ако неко не жели да промени своје уобичајено понашање које вас повређује, дајте му до знања да нећете трпети.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas