Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
сујеверја

Да ли ЦРНЕ МАЧКЕ заиста доносе несрећу? Постоји више разлога зашто не би требало да их терате када вам дођу на праг

Да ли је празноверје да нам ова створења доносе несрећу?

1649403603_andreea-popa-6ST6S6i9IGM-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Једно од најраширенијих сујеверја јесте да црне мачке доносе несрећу. Овакво виђање се усталило у многим деловима света, па црне маце много теже проналазе удомитеље. Занимљиво је да постоји Међународни дан црних мачака, који се обележава 27. октобра, баш из разлога да се покаже људима да оне могу бити савршени љубимци.

Постоји више аргумената који могу да разбију предрасуде о овим љупким створењима.

1. Египћани су их обожавали као богове

Стари Египћани веома су поштовали црне маце. Из тог доба, најпознатија је фигура црна мачке Бастет, познатија као Мачија богиња. Насупрот нашим предрасудама, Стари Египћани имали су тотално другачији однос према њима. За све црна мачке сматрало се да су реинкарнације Мачије богиње, а свако ко би се усудио да их малтретира, био би кажњен.

2. Грчка митологија

Корени предрасуде да су црне мачке весник лоших ствари и догађаја сеже још до грчке митологије. Наиме, Зевсова жена Хера казнила је неослушника претварајући га у црну мачку. Даље легенда каже да је та мачка протерана у подземље, услед чега су Грци, док су још били многобошци, повезивали ова  створења са смрћу и несрећом.

Прочитајте још: "Млатити празну сламу": Како је настао и одакле потиче овај популарни израз?

3. Црна боја у различитим нијансама

Љубитељи мачака открили су чак 22 врсте црних мачака, при чему је само 1 од њих поптуно црна! Већина њих има шаре или тачке на крзну, а поред тога неке немају потпуно црну длаку.

4. Одржавају срећан брак

Веома занимљив податак јесте да у једној области у Енглеској, Мидландсу, постоји уврежено мишљење да црне маце доносе срећу у браку. Због тога, чест су призор на позивницама за венчање, као и осталим стварима везаним за свадбу и бракове.

5. Повезивање са вештицама

Још од XВИИ века и суђења вештицама из Салема црне мачке се повезују са овим злим митским бићима. Пуританци су црне мачке доживљавали као ђавоље дело па су их протеривали из локалних места.  Међутим, било је жена којима је било жао црних маца па су их храниле и појиле водом. Неке су због тога биле осуђиване, према њима се гајило неповерење, а често су и оне проглашаване вештицама. Тако се раширио мит и празноверје које није утемељено!

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas