Oglas
· · Komentari: 0

"Mlatiti praznu slamu": Kako je nastao i odakle potiče ovaj popularni izraz?

Izraz koji često koristimo, ali ne znamo kako je nastao

1649237612_scaffold-g3537c8171_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Kada želimo da označimo nešto kao bezvredno, bespotrebno ili uzaludno pribeći ćemo ovom izrazu. Ali zašto baš mlatiti praznu slamu?

Poreklo ove fraze seže daleko u prošlost. U davna vremena žito se nije prikupljalo kao danas, pomoću kombajna i drugih modernijih mašina, već pomoću konja i mlaćenja. Nakon obavljenje žetve, snopovi su se donosili na gumno (mesto gde se vrši žito) i polagali oko jednog stuba. Oko tog stuba su se vezivali konji koji bi išli ukrug i kopitima odvajali zrno od stabljika, tj. krunili klasje. Na taj način bi se dobijalo čisto zrno..

Pročitajte još: Ispovest devojke koja NE MOŽE DA SE NASMEJE: Šest puta pokušala da oduzme sebi život, a onda rešila da NAPRAVI PROMENU (FOTO)

Ali, oni siromašniji, koji nisu posedovali konje, morali su ovaj posao rukama da obavljaju, pa su sami morali da odvajaju zrnevlje od klasja. U tome im je pomagala sprava koja je nosila nzaiv mlatka, mlatac, mlatač.

Upravo odatle i potiče naziv: mlatiti po praznom snoplju bez zrnevlja, značilo je raditi uzaludan posao.

Setite se toga kad sledeći put budete upotrebljavali obu frazu.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas