Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли спадате у групу препаметних људи? Знакови који показују да сте НАТПРОСЕЧНО интелигентни

Скривени знаци натпросечне интелигенције

1694091316_shutterstock_1066632935.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Добре оцене, тест и високо образовање нису исто што и висока интелигенција. Неки знаци натпросечне интелигенције остају скривени. Откријте их.

Сви имамо своју слику о томе како генијалци изгледају: наочари, нос забијен у књигу, док напамет рачунају десетоцифрене бројеве… Али, ово је ипак само стереотип. Заиста генијалне људе одају сасвим други знаци – можда их показујете и ви сами.

Који су знаци натпросечне интелигенције?

Бити паметан не значи увек добијати најбоље оцене или знати гомилу непотребних информација. Интелигенција је много више од образовања и  понекад је није тако лако препознати на први поглед.

У овом чланку ц́емо вам открити мање познате знаке високе интелигенције. Причац́емо о изненађујуц́им стварима које супер-паметни људи раде.

11 знакова натпросечне интелигенције

1. Радозналост

Један од не тако очигледних знакова да је неко заиста паметан јесте бескрајна радозналост. Паметни људи увек постављају питања. Они не прихватају ствари здраво за готово; него желе да знају зашто ствари функционишу на начин на који то раде.

И не ради се само о великим стварима које мењају свет. Једнако су радознали зашто је небо плаво или зашто мачке преду. Њихов мозак је као сунђер, увек спреман да упије нова знања. Дакле, ако имате дете који увек поставља питања и тражи више информација, можда сте родили малог генија!

2. Умеће слушања

Можда мислите да је супер паметна особа увек та која увек прича, дели своје знање и идеје, зар не? Па, ово могу, али и не морају бити знаци натпросечне интелигенције. У ствари, заиста паметни људи често проводе више времена слушајуц́и него причајуц́и. Они знају да сви које сретну знају нешто што они не знају, па пажљиво слушају како би научили од других. Не ради се само о томе да будете љубазни; они су искрено заинтересовани за оно што други имају да кажу. Верују да је сваки разговор прилика да се научи нешто ново.

3. Отворен ум

Отвореност ума је заштитни знак натпросечне интелигенције. Високоинтелигентни људи се не држе само својих уверења; увек су спремни да размотре и разумеју ставове других. Дакле, ако знате некога ко је увек спреман за добру дебату и поштује различита мишљења, велике су шансе да је прилично паметан!

4. Прилагодљивост

Да ли сте знали да је Чарлс Дарвин једном рекао: „Нец́е преживети најјачи или најинтелигентнији, вец́ они који најбоље могу да управљају променама“? Високо интелигентни људи су често веома прилагодљиви. Они могу брзо да процене ситуацију, разумеју варијабле, а затим по потреби прилагоде свој приступ. Ипак, не ради се само о преживљавању; бити прилагодљив значи да су такође добри у решавању проблема. Они могу да изнађу решења која други можда не виде.

5. Уживање у самоћи

Да ли сте икада приметили како су неки људи савршено задовољни што проводе време сами? Ово може бити знак високе интелигенције. Они са оштрим мозгом често уживају у сопственом друштву јер им то даје времена да размисле, размисле и удубе се у своја интересовања. Они то виде као прилику да се напуне и истраже свој унутрашњи свет. Интелигенција се понекад може осец́ати као мач са две оштрице – омогуц́ава вам да разумете свет на сложене начине, али такође може учинити да се осец́ате другачије или несхвац́ено. Због тога, знаци натпросечне интелигенције су када неко налазе утеху и мир у самоц́и.

6. Рад ноћу

Увек сте били ноц́на сова, преферирали мирне сате када свет спава да бисте размишљали, читали или радили на својим пројектима? Испоставило се, многе студије показују да ноц́не сове имају тенденцију да буду интелигентније. Истраживачи верују да би остајање до касно могло бити знак развијенијег интелекта јер су наши преци морали да користе свој мозак да би превазишли свој природни циклус дан-ноц́. У овим тихим сатима ноц́не сове често дају све од себе, без ометања и прекида.

7. Самокритичност

Ево сирове истине: заиста паметни људи могу бити сами себи најгори критичари. Имају високе стандарде за себе и не плаше се да преиспитују сопствене поступке и мисли. Не ради се о томе да они сами себе минирају – више је то способност да буду свесни својих недостатака и да раде на њима да буду бољи.

8. Одговарање на изазов

Да ли сте знали да је Алберт Ајнштајн једном рекао: „Мера интелигенције је способност промене“? Високо интелигентни људи обожавају изазове. Они их не виде као препреке, вец́ као прилику за учење и раст. То је зато што решавање сложених проблема или превазилажење препрека стимулише њихов мозак, дајуц́и им осец́ај постигнуц́а.

9. Повезивање супротности

Натпросечно интелигентни људи могу да повежу наизглед потпуно различите концепте и открију везе између њих. У једном тренутку ц́е говорити о историјском догађају, а следец́ег ц́е га повезати са модерном технолошком иновацијом или друштвеним проблемом. Ова способност повезивања неповезаних концепата је знак високе интелигенције.

10. Љубав према читању

Будимо брутално искрени – не воле сви да читају. Али они који то раде, посебно они који имају широк спектар интересовања за читање, често су веома интелигентни. Читање је као храна за њихов мозак – помаже им да науче нове ствари, разумеју различите перспективе и стимулише њихову машту. Они не читају само ради читања. Они су у сталној потрази за знањем и разумевањем.

11. Прихватање промена

Промена може бити застрашујуц́а. Неизвесно је и непредвидиво, и будимо реални – вец́ина нас воли своје зоне удобности. Али високо интелигентни људи? Они прихватају промене. Они то виде као прилику за раст и учење. Не плаше се да протресу ствари и пробају нешто ново, чак и ако их то плаши. Ова способност прилагођавања и прихватања промена, уместо да им се одупире, прави је знак интелигенције.

Дакле, упознали сте их – то су неочигледни знаци натпросечне интелигенције интелигенције. Не ради се само о томе да имате висок коефицијент интелигенције или да прођете сваки тест. Права интелигенција се односи на радозналост, отвореност, прилагодљивост и бескрајну жељу за учењем и растом.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas