· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Да ли сте јутарњи или ноћни тип? Шта мислите ко више зарађује?

Да ли ће неко бити раноранилац или ноћна птица зависи од гена које носи!

1631712677_Depositphotos_54302351_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Најбоље функционишем пре подне, тада сам свеж, одморан и могу да се фокусирам на обавезе. Сигурно сте ово чули више пута од пријатеља и колега. Други ће рећи да су најпродуктивнији после поднева или им пак савршено одговара ноћни ритам, када сви оду на починак.

Прочитајте још: Нема гладовања: Проверена ДИЈЕТА за менопаузу и болну менструацију (ЈЕЛОВНИК)

Већина се налази између

Психолог и психотерапеут Маја Минић Оцокољић истиче да су хронотипови добрим делом одређени нашим генима и да се током живота мало мењају. На пример, деца ранораниоци у току адолесценције могу имати више вечерњи ритам, али се одрастањем враћају раном одласку на спавање и устајању.

Преци су стражарили
Истраживања кажу да је постојање хронотипова играло важну улогу још у раним људским заједницама, јер је омогућавало да у сваком тренутку њихови поједини чланови буду будни и стражаре.
Јутарњи тип није ефикасан увече, а вечерњи ујутру.

- На једном крају спектра су јутарњи типови, који природно теже да рано устају и одлазе на спавање - каже Оцокољић. - Најпродуктивнији су ујутру, а знатно мање ефикасни увече. Супротно од тога, вечерњи типови се буде и одлазе у кревет касно. Најбоље функционишу увече.

Прочитајте још: Са колико година смо НАЈБОЉИ? Одговор ће вас изненадити

Међутим, већина негде између. Ако немамо преференције за јутро, поподне или вече, припадамо неутралном хронотипу, који је између јутарњих и вечерњих типова.

Јутарњи типови су савеснији

Истраживања говоре да су јутарњи типови углавном савеснији. Такви људи су темељнији и систематичнији, са добром контролом импулса и њихово понашање уопште је оријентисано ка циљу, наглашава психолог. Показало се и да су ранораниоци сарадљивији и упорнији. Склонији су тимском раду и добро се уклапају у колективе. Такође, одлучнији су и мање склони одлагању обавеза.

Ноћни типови су креативнији, али мане су...

Међутим, и вечерњи типови имају своје предности.

Прочитајте још: ПЕТ НАВИКА жена које су УВЕК атрактивне!

- Њихова доминантна карактеристика је стална потрага за новином, променама и авантурама. Вечерњи типови имају тежњу ка унапређивању у различитим областима и сталном проширивању личних капацитета. Непрестано раде на усавршавању и превазилажењу дотадашњих, познатих и уобичајених образаца. Склонији су одлагању обавеза, ризиковању, а показало се да конзумирају више цигарета и алкохола од јутарњих типова.


Фото: Депозит

Ко је интелигентнији?

Једна од највећих предности јутарњег хронотипа то што је свет, углавном, прилагођен њима. Готово целокупно школовање и већина послова иду им наруку, јер захтевају рано устајање и највећу продуктивност у преподневним часовима.

Прочитајте још: Јаке жене имају ових ПЕТ особина, а најважнија је последња!

Али ови други лакше и више успостављају социјалне контакте и имају флексибилнији однос према животу, истиче Минић Оцокољић и наставља:

Ноћни типови су друштвенији од јутарњих

- Нека истраживања су чак показала повезаност вечерњег хронотипа са вишом интелигенцијом. Ове особе имају и већу издржљивост у обављању различитих задатака. Али су, с друге стране, склоније ризицима - каже Маја Минић Оцокољић.

Једно истраживање чак показује да вечерњи типови у просеку зарађују више од јутарњих.

Прочитајте још: Да ли сте спремни за НАРАНЏАСТУ? Марија Егеља је носи на ефектан ачин (ФОТО)

Ко устаје пре 7 је под већим стресом

На питање да ли навике једних и других могу да се одразе и на њихово здравље, психолог и психотерапует одговара:

- Нажалост, да. Истраживања су показала да су људи који устају пре седам ујутру, изложени вишем нивоу стреса од оних који спавају дуже. Такође, чешће имају болове у мишићима, главобоље и прехладе. С друге стране, вечерње типове карактерише већи ризик од анксиозности, депресије и зависности. Склонији су развоју дијабетеса типа 2, повишеног крвног притиска, гојазности и кардиоваскуларних обољења.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.