Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
савети

Да ли сте нервозни када дође понедељак? Психолози саветују како да превазиђемо недељну тескобу

Да ли вам се дешава да недељом осећате тензију јер од сутра почиње нова радна недеља и морате да идете на посао?

1639925904_entrepreneur-ge7132fc68_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Можда бисте желели да имате више времена за одмор, за себе и породицу или једноставно осећате превелики притисак на послу, због чега вам се пред почетак радне недеље јавља анксиозност.

Једно истраживање показало је да чак 76 одсто људи недељом осећа тескобу због нове радне недеље, а психолози напомињу да она може имати разне психичке и физичке последице.

– С обзиром да викенде углавном проводимо са породицом и у улогама које нам одговарају, тескоба коју осечамо у недељу највише је повезана са избацивањем из тих и враћањем у улоге које нису у складу са нама самима и нашом суштином – објашњава психолог Ами Цирбус.

Она додаје да је та тескоба заправо “тактика преживљавања” коју су људи усвојили како би могли да размисле о потенцијалним опасностима и да их избегну. Та тактика је резултат сати које у савршено недељно поподне проводимо бринући око радних пројеката, колега на послу, прераног буђења или путовања на посао, у време кад би требало да се опустимо.

Иако се, каже Цирбус, та тескоба разликује од особе до особе, ово су емоције које људи углавном доживљавају недељом:

  • Анксиозност
  • Страх
  • Раздражљивост
  • Огорченост
  • Љутња
  • Туга
  • Усамљеност
  • Депресија

Недељна тескоба може узроковати и физичке симптоме попут немира у желуцу, главобоље, несанице, напетих мишића и умора. Ово су симптоми које може имати свако, без обзира на то да ли је код особе установљена анскиозност или депресија.

Цирбус саветује неколико корака који могу да вам помогну да превазиђете недељну тескобу.

Испланирајте викенд

У календар упишите ствари у којима ћете уживати од петка увече до недеље увече. То може бити било шта, од планинарења, посете пријатељима или концерта, до одвајања времена за читање добре књиге.

Записујте своја осећања

Кад сте под стресом или сте забринути због надолазеће радње недеље, запишите оно што осећате јер некима и само признавање онога што се дешава помаже да се умире.

Учините да понедељак буде леп дан

Ако један дан у недељу на послу, на пример, купујете ручак, нека то буде понедељак, ако једном недељно идете на пиће са пријатељима, учините то понедељком. Претворите први радни дан у дан којем се веселите, уместо да од њега зазирете.

Дајте себи времена за одмор

Телу треба сан, али му треба и одмор – а то су две различите ствари. Многи свој посао и продуктивност доживљавају као нешто што треба да траје цео дан, због чега им узрокује менталну исцрпљеност и физички умор. Зато је потребно одвојити време у дану у којем нећемо радити баш ништа.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas