Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
УСПЕХ

Да ли су ЛАЈФКОУЧЕРИ опасни? Психолог Попов даје ЈАСАН одговор

Ништа не може да освести човека као шамар реалности. Свако се бар једном нашао у таквој ситуацији. Али буђење је и лековито и поучно.

1610198968_Depositphotos_324651768_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ипак, не реагујемо сви на исти начин на ударце које живот задаје без пардона. Када је немогуће избећи шамар реалности, како да га ублажимо и ко га теже подноси, песимисти или оптимисти?

Прочитајте још: Није шминка, нису штикле! Ево који кућни УРЕЂАЈ је ЕМАНЦИПОВАО ЖЕНЕ

- Одговор реалности добићемо сваки пут када не промишљамо реалистично, када не узимамо у обзир наше раније искуство, али и других људи, сопствене капацитете да се суочимо са надолазећим догађајима, када не размишљамо логично и не ослањамо се на емпиријске показатеље о томе шта би се могло очекивати у датој ситуацији - каже психолог и психотерапеует Станислава Попов.

Последњих година бомбардовани смо мантрама које позивају на нереални оптимизам и пропагирају да се успех може постићи магичном енергијом позитивног размишљања.

Мантра: Верујте у себе!
"Верујте у себе, мислите позитивно и успех неће изостати", поруке су које популарна, а све чешће квази-психологија нуди као инстант решења за све проблеме.

Они који нуде таква решења, обично заборављају да наведу главни ралог за успех или срећу. Зашто је овакав пут погрешан? Зато што вас не наводи да будете активни и нешто урадите, осим да позитивно мислите.

Прочитајте још: Нови СИНДРОМ: Ако паднете у МОНОТОНИЈУ на сигурном сте путу ка ДЕПРЕСИЈИ

- И песимисти и оптимисти у екстремним случајевима једностраног тумачења догађаја искривљују реалност, па могу постати жртве сопственог начина размишљања - објашњава саговорница.

 У контексту менталног здравља, важно је како тумачимо повољне и неповољне догађаје у свом животу. Први је да ли је узрок догађаја спољашњи или унутрашњи, односно да ли је до нас или до околности. Други домен подразумева да ли је узрок трајан или тренутан. И трећи, да ли је узрок специфичан или универзалан, да ли утиче само на конкретну ситуацију или на све ствари у животу.

Два типа људи
Разликују се два типична стила - оптимистични и песимистични који су везани за позитивне, односно негативне исходе.

- Људи склони оптимизму, позитивне догађаје тумаче као узроковане сопственом одговорношћу и особинама, трајне и повезане са осталим аспектима свог живота - каже Станислава Попов.

 Прочитајте још: ОДЛИЧНА ВЕСТ: Црно вино није само добро за срце, већ и за ОСМЕХ! Ево и како на њега утиче

Негативне догађаје схватају као сплет околности, као нешто што је тренутно и везано само за једну специфичну ситуацију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas