Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли вам се дешава да заборављате туђа имена приликом упознавања? Ово је један од разлога

Постоји неколико разлога због којих нам се то често догађа

1662630658_rukovanje-13.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Већина нас приликом упознавања нове особе нађе се у истој ситуацији - одмах заборавимо њихово име.

Прочитајте још: Проверите да ли делује: Ове реченице ПРИВЛАЧЕ НОВАЦ, а потребно их је изговарати сваког дана

Имена су арбитрарна

Обичне речи увек се односе на исте ствари па ако и чак заборавимо један назив, сигурно ћемо се сетити његовог синонима. Међутим, лична имена немају реч која може да их замени. Ако се обратите Ивони као Ивани, велике су шансе да ће тај гаф одмах приметити.

Фокусирамо се на себе

Када упознајемо нову особу, ми се заправо фокусирамо више сами на себе него на друге. Тачније, концентришемо се на онај тренутак када ћемо ми морати изговорити своје име. Тада не посвећујемо довољно пажње нашем новом саговорнику па зато често заборавимо његово име чим оно буде изречено.

Прочитајте још: Зашто жуту косу зовемо ПЛАВОМ? Одговор на ово питање лежи у старословенском језику

 

 "Бакер-ефекат"

Мозак је заправо "програмиран" да запамти лица, а не толико имена. Појам "Бакер-ефекат" често се користи како би се описао један од разлога зашто не можемо запамтити туђе име приликом упознавања. Ако некоме кажемо да радимо на аеродрому, онда му дајемо важну информацију о томе како проводимо своје време. Али ако кажемо да се зовемо Марко, мозак ту информацију не повезује ни с чим. Такође, ако мозак иначе не може повезати више делова информације, поготово оне ствари које су од раније познате, онда су веће шансе да ћемо заборавити ту информацију.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas