· · Коментари: 0
ФЕНОМЕНИ

Да ли знате како је настао ЦРНИ ПЕТАК и шта је "црно" у грозници хистеричне куповине на овај дан?

Сутрашњи дан је познат као "црни петак", дан када трговци спуштају цене.

1637852531_shutterstock_1572336679.jpg
Фото: Shutterstock

Грозника масовне куповине означена феноменом "црни пета" (Black Friday) до пре неколико година био је апсолутно непознат и непризнат у нашој култури, да би се и он масовно одомаћио код домаћих трговаца и љубитеља шопинга.

Сигурно да је и даље недоумица код многих од нас какве везе петак има са попустима и распродајама и, још битније, зашто је уопште црн?

Прочитајте још: Овакви људи могу бити СВУДА око нас: Како да се заштитите од ПАСИВНО-АГРЕСИВНЕ особе?

Феномен "црни петак" своје корене вуче из Америке и означава дан када званично почињу велика празнична, најпре божићна и новогодишња снижења. Црни петак нема сталан датум већ се одржава четвртог петка у новембру, односно првог петка након Дана захвалности. Овај “празник највећих попуста” се истог дана одржава у целом свету па тако и у Србији.

Прочитајте још: Да ли партнеру треба признати превару? Психолог саветује да добро размислите због ЈЕДНОГ разлога

Најранији доказ о употреби фразе "црни петак" која се односила на дан послије Дана захвалности у смислу куповине указују да је израз настао у Филаделфији, где је коришћен за описивање тешког и реметилачког пешачког и моторног саобраћаја који се одвија после Дана захвалности. Дан након Дана захвалности, породичног празника, почињу велики празнични попусти, није ни чудо што тог петка америчке улице, продавнице и шопинг центри врве од људи. Наравно, као последица великих гужви у продавницама стварају се и велике гужве у саобраћају, због чега су американци петак после Дана захвалности прозвали – Црни петак. Није редак случај да људи кампују, проведу ноћ испред своје омиљене продавнице како би ујутру међу првима ушли унутра и уграбили најпожељније артикле и најбоље попусте.

Прочитајте још: Свака веза пролази кроз ПЕТ ФАЗА, али већина парова остане заглављено у ТРЕЋОЈ

Ово значење датира из најмање 1961. године. Више од двадесет година касније, како је фраза постала распрострањенија, популарно објашњење било је да овај дан представља тачку у години када трговци на мало почну зарађивати, прелазећи из „црвеног” у „црно”.

Дуги низ година било је уобичајено да се радње отварају у 6 часова, али у касним двехиљадитим многи су прешли на 4 или 5 часова. То је довело до нове крајности 2011. године, када се неколико радњи по први пут отворило у поноћ. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.