· · Коментари: 0
ПОПУСТИ

Лудило, туче, отимање и НАЈБОЉИ ПОПУСТИ. Ево како је настао феномен BLACK FRIDAY (ВИДЕО)

Последњи петак у новембру резервисан је за највеће попусте, који "славе" широм света

1606418675_Depositphotos_167610992_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos

Обичај празничне куповине поводом Дана захвалности, који се прославља поселедњег четвртка у новембру, преселио се широм света и то у облику феномена - Black Friday!

Прочитајте још:  Ово су најчешће лажи тинејџера

Black Friday или "црни петак" је највећи празник међу љубитељима шопинга широм света, а потиче још из 1952. године, када су маркетиншке кампање робних кућа Macy’s и Eaton’s покренуле серију попуста на своје производе.

Тако од 2005. године постаје најпрометнији дан у погледу трговине и продаје, а како само један дан није више довољан, попусти најчешће трају и преко викенда. 

Будући да је Дан захвалности највећи породични празник у Америци, наредног дана у градовима широм САД настаје потпуни колапс у саобраћају, због чега су управо саобраћајци овај дан прозвали црним петком.

Прочитајте још: Да ли можете да будете срећни 100 дана заредом?

Двадесет година касније, када је овај феномен постао је светски тренд. Тако од 2005. године постаје најпрометнији дан у погледу трговине и продаје, а како само један дан није више довољан, попусти најчешће трају и преко викенда. 

Порекло назива црни петак

Када је овај термин први пут употребљен почетком шездесетих година у Филаделфији, он је коришћен у контексту "црног" дана за возаче, због огромних гужви у саобраћају услед распродаја.

Назив Black Friday води порекло и од израза који на српском гласи "у плусу", а у енглеском "In the Black", односно када радње остваре профит.

Прочитајте још: ФЕНОМЕН ДУГЕ: Постоји 12 врста, а неке су у једној боји

У свету, уобичајено је да се продавнице отворе већ у поноћ, или веома рано ујутру, и да се испред њих створе огромни редови. Купци жељни робе на попусту често ће заузети бусију испред своје омиљене продавнице током претходне ноћи, преспавати испред и бити први који ће се окористити.

Туче и хаос су потпуно уобичајене у свету током грозничавог шопинг дана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.