Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Да ли знате шта су КРЕВЕТНЕ СТЕНИЦЕ? Ево како да их се решите

Креветне стенице обично се налазе у пукотинама и опстају у људској крви. Иако не преносе неке болести нити су опасне, ови паразити могу изазвати непријатан свраб.

1636538767_krevet.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Међутим, оне обично не остављају никакав траг и можете схватити да су присутне тек када их видите својим очима. Такође, обично их је веома тешко истребити.

Како изгледају

Креветне стенице Креветне стенице су равне, заобљене и црвенкасто-браон боје, а велике су свега 7 милиметара. Оне које најчешће нападају људе имају латински назив Цимеџ лецтулариус.

Прочитајте још: Кофеин или светло? Шта ће нас увече више разбудити?

 

Оне за собом не остављају никакав очигледан ујед по ком се могу препознати. Сами уједи и не представљају неки велики проблем, али може доћи до проблема код оних који су алергични. 

Ове бубице немају крила и не могу да лете нити скачу, али њихов танани облик тела им омогућава да се крију месецима а да их уопште не уочите. Оне се могу сакрити у пукотинама пртљага, торби, намештаја, кревета и одеће. Оне које се хране људском крвљу могу да пређу и до 30 метара у току ноћи, а обично нападају домаћина док спава. Креветне станице за 10 минута могу да прикупе толико крви да буду мирне данима. Најчешће нападају делове тела који су откривени попут лица, врата и руку. Интересантно је да су научници открили да ови организми имају омиљене боје. Они највише воле црна и црвена места, а избегавају она која су жуте или зелене боје. Такође је установљено да их привлаче топлота, влафа и угљен-диоксид. Ипак, ове стенице је јако тешко открити. 

Како се решити стеница

Пошто уједи не говоре много о присуству ових бубица, једини доказ да су присутне јесте да их уочите. Покушајте да их потражите у пукотинама душека. Можда будете у прилици да нађете остатке њихове коже која остаје након што оне иструну. Оне такође могу оставити сићушне капи крви на вашем душеку или намештају. Креветне стенице немају преференцију ка чистом или прљавом што значи да се оне могу наћи чак и у луксузним хотелима. Међутим, места која су у највећој мери подложна нападу ових стеница јесу места на којима живи велики број људи попут студентских домова, комплекса станова, хотела и прихватилишта. 

Прочитајте још: Постоји ЗАНИМЉИВО објашњење: Због чега постоји МАШНИЦА на предној страни женских ГАЋИЦА?

 

Уредно одржавање собе може помоћи у смањењу локација на којима се стенице могу сакрити, али сматра се да је најбоље решење њихово уклањање редовно трагање за знаковима њиховог присуства. Ако сумњате на присуство стеница, стручњаци препоручују проналажење професионалног истребљивача који има искуства са креветним стеницама. Они обично користе инсектициде, али и неке нехемијске методе као што је загревање просторија на 50°Ц, која је смртоносна по креветне стенице. Замрзавање заражене одеће или предмета на температури од -18°Ц такође може побити креветне стенице. Ипак, заражене душеке је најбоље бацити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas