Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Дан у недељи када смо на послу најмање продуктивни: Истраживање дало јасне разултате

Истраживачи су проучили податке прикупљене од скоро 800 запослених

1693659636_shutterstock_1544535644.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Запослени су мање активни и већа је вероватноћа да ће правити грешке током поподнева и петком. У ствари, петак после подне бележи најнижу тачку продуктивности запослених, показују резултати студије коју су спровели амерички стручњаци.

Док су бројне студије проучавале продуктивност радника уз употребу метода као што су дневници или анкете које су запослени водили и попуњавали сами, и процене њиховог учинка.

Све ове методе су субјективне. На њих могу утицати предрасуде и расположење или се људи погрешно сећају онога што су радили.

Уместо тога, истраживачи Универзитета А&М у Тексасу ослањали су се на неинвазивне и објективне метрике коришћења рачунара као што је брзина куцања.

Истраживачи су проучили овакве податке прикупљене од скоро 800 запослених у великој енергетској компанији у Тексасу. Анализа је спроведена у периоду од две године од 1. јануара 2017. до 31. децембра 2018. године. Затим су упоређивани подаци добијени у односу на доба дана, као и различитих дана у недељи.

Мање активности петком

Истраживачи су бирали учеснике који су били на различитим пословним позицијама, од администратора до инжењера.

Утврдили су да је средња вредност укупног броја откуцаних речи била 427 у понедељак. Овај број порастао би за 3,45 одсто у уторак и остао релативно непромењен до четвртка. Међутим, највећа промена уследила би у петак – пад од 19,1 одсто.

Осим тога, људи су правили знатно више грешака у куцању током послеподнева него ујутру, и то током свих дана у недељи, а посебно петком после подне.

- Открили смо да је употреба рачунара расла током недеље, а затим значајно опадала петком. Људи су куцали више речи и имали више покретања миша и кликова мишем сваког дана од понедељка до четвртка, а петком су ове активности биле далеко слабије - навео је Техјун Рох, аутор студије и професор Универзитета А&М у Тексасу, у саопштењу за јавност.

Стручњаци тексаског универзитета истичу да су резултати њиховог истраживања важни и сугеришу да би менаџери могли да преиспитају постојеће планове рада како би се рад усмерио на најпродуктивније дане у радној недељи.

Од маја, око 60 одсто радника са пуним радним временом у САД радило је искључиво у просторијама предузећа. Остатак је радио на даљину или је имао хибридни систем рада, показале су анкете.

Флексибилност у организацији рада, као што је хибридни рад или четвородневна радна недеља, могли би да помогну у ублажавању негативних ефеката дугих радних недеља и да побољшају продуктивност запослених, кажу истраживачи.

Раније студије утврдиле су да рад на даљину смањује стрес и пружа запосленима већу контролу над њиховим радним распоредом, што помаже у смањењу менталног умора и прегоревања на послу и повећава задовољство послом.

Рад на даљину, такође, има еколошке предности јер смањује емисију угљен-диоксида, загађење и потрошњу горива.

- Такав начин рада омогућава запосленима да више времена проводе са својим породицама, а такође им оставља више времена за вежбање и слободне активности, за које се показало да побољшавају и физичко и ментално здравље - каже Марк Бенден, шеф Одсека за заштиту животне средине и здравља на раду.

Међутим, ова студија има неколико недостатака. Подаци су прикупљени од запослених само у једној великој енергетској компанији и могуће је да резултати не важе у другим радним делатностима.

Такође, друге активности које нису описане у студији, попут присуства састанцима петком или прављење плана рада за наредну седмицу, могле би да утичу на флуктуацију продуктивности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas