Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Радници су најмање продуктивни у овом периоду током радног времена: Истраживања дошла до одговора

Истраживања дошла до многих занимљивих података

1691738411_shutterstock_2002403138.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Нова студија Тексашке школе јавног здравља А&М проучавала је како радници користе своје рачунаре да би открили који дани у недељи су највише и најмање продуктивни.

„Вец́ина студија о продуктивности радника користи самоизвештаје запослених, надзорне процене или технологију“, рекао је др Марк Бенден, директор Центра за ергономију у Текас А&М, у саопштењу за медије.

„Уместо тога, користили смо метрику коришц́ења рачунара – ствари попут брзине куцања, грешака при куцању и активности миша – да бисмо добили објективне, неинвазивне податке о обрасцима рада рачунара“, рекао је Бенден.

Истраживачи су две године испитивали употребу рачунара 789 запослених у великој енергетској компанији.

Затим су упоредили употребу рачунара у различите дане у недељи и доба дана да би видели да ли су се појавили неки обрасци.

А победник у најмање продуктивном периоду недеље?

Дефинитивно, петак поподне - на изненађење, па скоро никога.

„Открили смо да се употреба рачунара повец́ала током недеље, а затим значајно опала петком“, рекао је др Таехиун Рох, доцент на Одељењу за епидемиологију и биостатистику.

„Људи су куцали више речи и имали су више кретања мишем, кликова мишем и померања сваког дана од понедељка до четвртка, а затим мање ове активности у петак“, додао је Рох.

И изгледа да понедељак добија нову репутацију, барем са становишта продуктивности.

Фебруарска анкета на више од 2.000 радника, спроведена за Цанон УСА, открила је да је понедељак најпродуктивнији дан у недељи, каже 28 одсто радника, посебно међу људима који себе сматрају интровертима (39 одсто).

Поред тога, послодавцима који цене брзину или тачност било би добро да задатке задају рано током дана, а не поподне.

„Запослени су били мање активни поподне и правили су више грешака у куцању поподне – посебно петком“, рекао је Рох.

„Ово је у складу са сличним налазима да се број задатака које радници обављају стално повец́ава од понедељка до среде, а затим опада у четвртак и петак“, додао је он.

„Наша студија може додатно помоц́и пословним лидерима док идентификују стратегије за оптимизацију радног учинка и одрживости радног места“, рекао је Бенден.

На пример, флексибилни радни аранжмани попут хибридног рада или четвородневне радне недеље могли би да доведу до продуктивнијих, фокусираних запослених.

Али упркос прихватању хибридних или даљинских модела рада након пандемије, од маја скоро 60 одсто запослених са пуним радним временом је и даље радило у потпуности на лицу места, према студији ВФХ Ресеарцх. Остатак је радио на даљину или је имао хибридни радни аранжман.
А сада су неки послодавци усвојили радну седмицу током које раде дуже, али мање дана.

Недавни експеримент који је користио четвородневне радне недеље у САД, Канади, Великој Британији и Ирској дао је муницију оним радницима који су пуцали на крац́у радну недељу. Студија је показала да су након шест месеци радници имали мање сагоревања, побољшали здравље и више задовољства послом.

Компаније нису тражиле од радника да „убрзају и угурају пет дана задатака у четири“, рекла је за Wалл Стреет Јоурнал Џулијет Шор, економиста на Бостонском колеџу која је помогла у спровођењу студије.

Уместо тога, имали су мање састанака и посветили више времена фокусираном раду.

Аутори Текас А&М студије су приметили да флексибилни радни аранжмани могу да повец́ају резултат компаније на друге начине, као што су смањење потрошње енергије и трошкови закупа канцеларијског простора.

„Налази из наше студије могу додатно помоц́и пословним лидерима док идентификују стратегије за оптимизацију радног учинка и одрживости радног места“, додао је Бенден, а преноси Неw Yорк Пост.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas