· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас је црвено слово: Славимо Светог цара Константина и царицу Јелену

Српска православна црква слави Свете цара Константина и царицу Јелену 3. јуна, као и свету Јелену Дечанску.

1622638744_StkonstantinJelena.PNG
Фото: Instagram/ screenshot ikonographics

Према народном предању из 17. века, манастир Тврдош су подигли византијски цар Константин и његова мајка - света царица Јелена у 4. веку.

Светог Константина и Јелену славе Ниш и железничари

Овај празник се, као градска слава, посебно свечано прославља у Нишу - граду где је и рођен утемељивач хришћанства. Као еснафску славу овај празник прослављају кујунџије и железничари.

Велики број храмова
Светитељима је посвећен је велики број храмова у: Вождовачка црква у Београду, у Великом Трновцу (Косово), црква на Љубишу, на Сељашници код Пријепоља, у Коретишту код Гњилана, Ивањици, Стекеровцима код Гламоча, Томини код Санског Моста...

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

По Божјем промислу, као покровитељ Цркве Христове, појави се цар Константин Велики, рођен 274 године, у нехришћанској породици. Још за живота добио је назив: Равноапостолни.

Цар Константин је издао Милански едикт

Пред борбу са Максенцијем на небу му се указао сјајан крст као знак победе. Издао је едикт у Милану, 313 године, којим је престао дотадашњи прогон хришћана. Након победе над Византијом, саградио је диван престони град, назвавши га Константинопољ.

Света Јелена Дечанска
Света Јелена Дечанска је била сестра краља Стефана Дечанског и жена бугарског цара Шишмана Другог. Да би заратио са Србијом Шишман је Неду на силу отерао у манастир. Након што је доживео пораз од српске војске, Неда је ослобођена и дошла је у Србију, где се замонашила под именом Јелена.

Прочитајте још: "Титаник" је тонуо, а у чамцу број 15 био је СРБИН. Спасила га је капа!

Царица Јелена је у Јерусалиму подигла цркве

Сматрајући се недостојним да оде на поклоњење Христовом гробу, спреми и посла мајку, царицу Јелену. Она је у Јерусалиму пронашла Часни Крст који су незнабожци бацили изван града и засули ђубретом; подигла је многе цркве: цркву над пећином Рождества Христова (на Гори Маслинској); цркву на месту Вазнесења Христова у Гетсиманији; цркву на месту Успења Пресвете Богородице и још 18 храмова.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julia Hayes (@ikonographics)

Јелена штити од Турака
Када су Турци покушали да униште манастир Дечане, из Јеленине гробнице избио је пламен који је отерао нападаче. Слави се на дан Светих Константина и Јелене - 03. јуна. У Метохији се налази њена задужбина, манастир Будисавци (код Клине), који је грађен кад и манастир Дечани. Манастир је метох Пећке Патријаршије.

Пронашавши Часни Крст и ископавши га, света царица Јелена га стави на једног мртваца, јер управо тада пролазила је једна посмртна поворка, а он је васкрснуо на очиглед свих.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Од тог дана Православна Црква празнује тај догађај 14 септембра као Крстовдан. Света царица се упокојила 327 године у 80. години живота.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.