Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Danas je crveno slovo: Slavimo Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu

Srpska pravoslavna crkva slavi Svete cara Konstantina i caricu Jelenu 3. juna, kao i svetu Jelenu Dečansku.

1622638744_StkonstantinJelena.PNG
Foto: Instagram/ screenshot ikonographics
Oglas

Prema narodnom predanju iz 17. veka, manastir Tvrdoš su podigli vizantijski car Konstantin i njegova majka - sveta carica Jelena u 4. veku.

Svetog Konstantina i Jelenu slave Niš i železničari

Ovaj praznik se, kao gradska slava, posebno svečano proslavlja u Nišu - gradu gde je i rođen utemeljivač hrišćanstva. Kao esnafsku slavu ovaj praznik proslavljaju kujundžije i železničari.

Veliki broj hramova
Svetiteljima je posvećen je veliki broj hramova u: Voždovačka crkva u Beogradu, u Velikom Trnovcu (Kosovo), crkva na LJubišu, na Seljašnici kod Prijepolja, u Koretištu kod Gnjilana, Ivanjici, Stekerovcima kod Glamoča, Tomini kod Sanskog Mosta...

Pročitajte još: Najveća komunistička TAJNA: Ko je ubio 4.000 Srba i 12 Nemaca i zašto je Mustafa Golubić viđen u Smederevu?

Po Božjem promislu, kao pokrovitelj Crkve Hristove, pojavi se car Konstantin Veliki, rođen 274 godine, u nehrišćanskoj porodici. Još za života dobio je naziv: Ravnoapostolni.

Car Konstantin je izdao Milanski edikt

Pred borbu sa Maksencijem na nebu mu se ukazao sjajan krst kao znak pobede. Izdao je edikt u Milanu, 313 godine, kojim je prestao dotadašnji progon hrišćana. Nakon pobede nad Vizantijom, sagradio je divan prestoni grad, nazvavši ga Konstantinopolj.

Sveta Jelena Dečanska
Sveta Jelena Dečanska je bila sestra kralja Stefana Dečanskog i žena bugarskog cara Šišmana Drugog. Da bi zaratio sa Srbijom Šišman je Nedu na silu oterao u manastir. Nakon što je doživeo poraz od srpske vojske, Neda je oslobođena i došla je u Srbiju, gde se zamonašila pod imenom Jelena.

Pročitajte još: "Titanik" je tonuo, a u čamcu broj 15 bio je SRBIN. Spasila ga je kapa!

Carica Jelena je u Jerusalimu podigla crkve

Smatrajući se nedostojnim da ode na poklonjenje Hristovom grobu, spremi i posla majku, caricu Jelenu. Ona je u Jerusalimu pronašla Časni Krst koji su neznabožci bacili izvan grada i zasuli đubretom; podigla je mnoge crkve: crkvu nad pećinom Roždestva Hristova (na Gori Maslinskoj); crkvu na mestu Vaznesenja Hristova u Getsimaniji; crkvu na mestu Uspenja Presvete Bogorodice i još 18 hramova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julia Hayes (@ikonographics)

Jelena štiti od Turaka
Kada su Turci pokušali da unište manastir Dečane, iz Jelenine grobnice izbio je plamen koji je oterao napadače. Slavi se na dan Svetih Konstantina i Jelene - 03. juna. U Metohiji se nalazi njena zadužbina, manastir Budisavci (kod Kline), koji je građen kad i manastir Dečani. Manastir je metoh Pećke Patrijaršije.

Pronašavši Časni Krst i iskopavši ga, sveta carica Jelena ga stavi na jednog mrtvaca, jer upravo tada prolazila je jedna posmrtna povorka, a on je vaskrsnuo na očigled svih.

Pročitajte još: NAJDUŽA NOĆ u istoriji čovečanstva dogodila se 536. godine i trajala je 18 meseci. Šta se tačno desilo?

Od tog dana Pravoslavna Crkva praznuje taj događaj 14 septembra kao Krstovdan. Sveta carica se upokojila 327 godine u 80. godini života.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas