· · Коментари: 1
ПРАВОСЛАВЉЕ

Сутра је Огњена МАРИЈА и не смеју се радити ДВЕ ствари!

Српска православна црква и верници обележавају данас велики празник - Свету великомученицу Марину, у народу познату као Огњена Марија.

1626776975_bOGORODICA.png
Фото: Пиксабеј

Овај празник није обележен црвеним словом у црквеном календару, али је веома поштован, посебно међу женама. Због тога се на данашњи дан не практикују никакви послови, било да су у питању ручни радови или рад у пољу.

Прочитајте још: Буџет принцеза: Кејт Мидлтон поново изгледа краљевски у хаљини од 5.000 динара! (ФОТО)

Огњена Марија је сестра Светог Илије

У традицији Света Марина је представљена као сестра Светог Илије, чији се дан прославља 2. августа. Према предању, она од брата крије када је његов празник да се он не би од среће и славља заборавио и громовима уништио цео свет. Али и Марија пали и кажњава огњем, по чему је и добила назив Огњена.

Маргита Антиохијска
У неким православним црквама 30. јула празник свете великомученице Марине - Огњена Марија, слави се као Маргарита Антиохијска, која је пострадала због вере у Христа.
Оно што се деси на Огњену Марију не сме се прекинути

Зато се данас ништа не ради, ни у кући, ни у пољу, у народу је позната забрана "ни конац у иглу уденути". Ако се ово не испоштује, верује се да ће се тако светитељка увредити, па ће послати ватру и громове. Постоји пословица која каже: "Ко слави Огњену Марију, сигуран је у летину!"

Са генерације на генерацију се преносе приче о ватри или громовима који су на овај празник спалили жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на Огњену Марију.

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Грмљавина је лош знак

Према народном веровању, света Марина пали и кажњава огњем.

Данас нема купања!
Поред тога, народно предање памти многе несрећне случајеве који су се догодили на данашњи дан, када су се пливачи удавили у рекама и језерима. Зато се верује да на Огњену Марију треба избегавати купање у "великим водама". И поред летње жеге, освежење у базенима, рекама и другим већим водама треба оставити за сутрашњи дан.

Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине "гори небо и земља", не раде никакви послови.У нашем народном предању сачувани су примери о ватри или громовима који су у вреле празничне дане спалили жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на њен празник.

Грмљавина указује на сиромаштво и болест.

Народно веровање каже да Огњена Маријап али и кажњава огњем и да је грмљавина на овај свети дан лош знак. То може да значи да је пред наматешка и сушна година,а старији тврде да су овакве ситуације указивала на болест и сиромаштво.

Прочитајте још: Прво танкер који лебди, а онда се на небу појавио и ПЛУТАЈУЋИ ГРАД! (ФОТО)

Светитељка се и у источном и у западном сликарству представља са крстом и палмом, симболом мучеништва у рукама, са змајем под ногама и често са кућама у пламену у њеној позадини. Огњену Марију неке православне породице обележавају као крсну славу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.