Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Важан хришћански празник: Славимо ОГЊЕНУ МАРИЈУ, а ова два обичаја данас би требало да испоштујете

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Свету великомученицу Марину, у народу познату као Огњена Марија

1690624441_ogmar.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Данашњи дан је у црквеном календару обележен црвеним словом. Ово је један од већих празника, а посебно је поштован међу женама које Огњену Марију славе као своју заштитницу.

У традицији Света Марина је представљена као сестра Светог Илије, чији се дан прославља 2. августа. Према предању, она од брата крије када је његов празник да се он не би од среће и славља заборавио и громовима уништио цео свет. Марија такође кажњава огњем, по чему је и добила назив Огњена.

У житијима је забележено да је рођена крајем 3. века за време владавине цара Диоклецијана у Јужној Анадолији. Од детињства је посвећена духовном и монашком животу. Била је изразито лепа и поштована, па је царски намесник Олимврије, који је прогонио хришћане, желео је да се уда за њега, што је одбила. Тада је и страдала и проглашена је за светитељку.

Мошти светитељке данас почивају у Атини, у Цркви Пресвете Богородице.

У светим књигама забележене су њене последње речи: "Не гајите узалудне наде, намесниче, нити ме плашите мукама, јер ја се мука не бојим. Ништа ме не може одвојити од Христа! Не бојим се невоља, ни глади, ни ватре нити мача. Не мислите да ћете ме придобити похвалама, нити златом или каквим другим богатством. Све су то ствари кварљиве и пролазне, за мене безвредне."

На данашњи дан се ништа не ради, ни у кући, ни у пољу, у народу је позната забрана "ни конац у иглу уденути". Верује се да ће све супротно да увреди светитељку, а да ће онда да пошаље ватру и громове. Такође, старо веровање каже да се на овај празник не купа у рекама и другим водама.

Сматра се да на овај празник свако добија по заслузи и да се добро враћа добрим.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas