Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЦРКВЕНИ ПРАЗНИК

Данас се прославља СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ЕВТИХИЈЕ: Верује се да данас треба отићи у цркву и помолити му се овом молитвом

Сви су га заволели због доброте и дела која је чинио, па су га поставили за патријарха.

1599378721_Depositphotos_12349763_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Српска православна црква и верници данас обележавају дан Светог свештеномученика Евтихија.

Фото: СПЦ

Свети Евтихије био родом из града Севастопоља. Чувши Еванђеље Христово, он остави своје родитеље и пријатеље и придружи се возљубљеном ученику Христовом, апостолу Јовану Богослову.

Пратећи свуда светог апостола и подражавајући његов живот, Свети Евтихије се научи од њега небеској мудрости, и поцрпе од њега, као од извора, благодат Божију.

Прочитајте још: ОБИЧАЈ КОЈИ ВАЉА ИСПОШТОВАТИ: Ово треба урадити када се БРОЈАНИЦА ПОКИДА

Напунивши се ревности апостолске, Свети Евтихије јуначки је искорењивао заблуду идолопоклоничку. Исто тако сусревши светог апостола Павла, свети Евтихије следовао је њему као звезда сунцу и много се потрудио с њим, проповедајући Еванђеље и јуначки подносећи све невоље.

То заједништво и слога данас могу да буду звезда водиља српском народу и да поткрепљују чувену изреку да само слога Србина спасава. Зато се свети Евтихије сматра учеником обојице њих, и светог евангелиста Јована Богослова и светог апостола Павла.

Прочитајте још: ПОУЧНА ПРИЧА о ИСКРЕНИМ ЉУДИМА: Ево како да их препознате

Свети Евтихије је назван апостолом од мањих, иако се не налази у броју седамдесеторице апостола. А почаствован је називом апостола зато што се са најстаријим апостолима трудио у проповедању Еванђеља Христова, и што је од њих био посвећен за епископа ради служења речи и приношења бескрвне жртве, и што је прошао многе земље проповедајући Христа не само са њима него и сам.

Уствари он није путовао сам, њему је увек био сапутник анђео Божји који му је давао снаге и унапред му казивао све шта ће му се догодити. Овај апостол Христов свуда је са трпљењем подносио и тамничке окове и мучења, јуначки страдајући за Господа свога.

Једном када је Свети Евтихије био дуго време морен глађу у тамници, њему би од Бога послан хлеб с неба, који му је донела невидљива рука. Овим хлебом он се толико окрепи, да ни за шта није сматрао муке на које га стављају.

Прочитајте још: Била је полиглота и говорила 16 РАЗЛИЧИТИХ СТРАНИХ ЈЕЗИКА, а ово су њени САВЕТИ за брзо учење и савладавање (ФОТО)

Другом пак приликом, када он би наг обешен на мучилишту и струган зумбом, од његовог чистог тела истекла је крв са миомирисним миром и испунио се ваздух дивним мирисом. А када је потом свети апостол био бачен у распламтели огањ, изненада је загрмело са неба и пала велика киша са снегом, те је угасила огањ, а светитељ је остао жив и неповређен од огња, славећи Бога.

Затим је Свети Евтихије био предат зверима да га поједу, али пред лицем његовим и звери су постале кротке као овце; а што је још чудесније: лав, пуштен на њега, проговори људским гласом, громко проповедајући величину Господа и Спаса нашега Исуса Христа, што је запрепастило и престравило све који су то гледали.

Верује се да људи  данас треба да оду у цркву и помоле се овом свецу уз молитву:

- Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Евтихије: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas