· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас славимо светог АПОСТОЛА МАТЕЈА! На данашњи дан морате вратити све ДУГОВЕ и изговорити ову МОЛИТВУ

Срби верују да на данашњи дан ваља платити све заостале дугове и порезе. Матеј, верује се, никада није јео месо, него се хранио поврћем, воћем и житарицама.

1638133976_168512_fddfhfgjg_f.jpg
Фото: СПЦ

Српска православна црква и верници данас прослављају празник светог апостола и јеванђелисте Матеја, који се у народу још назива и Матијевдан. Портал Порекло честита свима који славе овог свеца, о којем је надахнуто писао свети Николај Велимировић.

Ко је био свети јеванђелист Матеј

Прочитајте још: САНДРА БУЛОК сјајна и у шестој деценији: Глумица обукла одело боје коју ћемо виђати све више (ФОТО)

Заштитник банкара и порезника
Матеј се сматра заштитником цариника, порезника, банкара и рачуновођа. Слава свети Матеј, Матијевдан, распрострањена је међу Србима у Херцеговини. Управа царина Србије обележава Матијевдан као своју крсну славу од 2001. године.

Био је цариник и сакупљач пореза, али на први позив Господа у Капернауму Матеј је кренуо приљежно и пуним срцем за Христом. Написао је Јеванђеље на јеврејском језику и оно је, преведено на грчки, дошло и до нас. По силаску Светога Духа, апостол Матеј проповедао је Јеванђеље у Етиопији, Партији и Мидеји. У Етиопији поставио је за епископа неког Платона, а затим се повукао у молитвену самоћу. Крстио је жену и сина кнеза те земље и кнез нареди војницима да га доведу на суд. Војници никада нису успевали да виде јеванђелисту иако су му чули глас, па је најзад сам кнез одлучио да га ухвати. Мучио га је палећи му ватру на грудима и светитељ најзад помоливши се Богу издахну. Кнез је наредио да Матејево тело, у оловном сандуку, баце у море, али се Матеј чудотворно јавио епископу Платону и рекао му где да нађе његово тело.

Прочитајте још: Свака веза пролази кроз ПЕТ ФАЗА, али већина парова остане заглављено у ТРЕЋОЈ

Видевши сва ова чудеса, кнез се најзад крстио и примио име Матеја напустивши сва своја земаљска добра, а када је постао и епископ богоугодно је служио Цркви до краја свог живота.

Срби верују да на данашњи дан ваља платити све заостале дугове и порезе. Матеј, верује се, никада није јео месо, него се хранио поврћем, воћем и житарицама. 

Прочитајте још: Да ли партнеру треба признати превару? Психолог саветује да добро размислите због ЈЕДНОГ разлога

Молитва на данашњи дан

Верује се да ако данас изговорите ову молитву све ће вам кренути на боље:

"Усредно от митници ко звавшему владицје Христу, јавлшусја на земљи человјеком за благост, тому посљедовав, апостол избраниј јавилсја јеси и благовјестник јевангелија всељењеј велегласен. Сего ради чтима честнују памјат, твоју, Матеје богоглагољиве, моли милостиваго Бога, да грјехов остављеније подаст душам нашим."

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.