· · Коментари: 0

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ АРСЕНИЈА СРЕМЦА: Како бисте заштитили породицу обавезно урадите једну ствар

Свети Арсеније Сремац на себе је понео бреме управљања младом српском архиескопијом која је била важна за српски државни и народни живот у средњем веку

1667994315_Sveti-Arsenije-Sremac-1.jpg

Српска православна црква данас слави Светог Арсенија Сремца, Архиепископа српског и најодговорнијег ученика Светог Саве који се бринуо о аутокефалности СПЦ.

Прочитајте још: Данас славимо СВЕТОГ НЕСТОРА: Урадите ову ствар и следи ИСПУЊЕЊЕ ЖЕЉА

Место рођења другог српског Архиепископа смешта северно од Саве и Дунава, између поменутих река, неки спомињу да је то Бингула или Дабар код Старог Сланкамена.

Млади Арсеније узор је пронашао у једином православном манастиру у Срему, Свети Димитрије у Сремској Митровици, који се у изворима римске курије означава као „пун монаха Грка” и „легло шизматичких заблуда”. Свети Арсеније Сремац на себе је понео бреме управљања младом српском архиескопијом која је била важна за српски државни и народни живот у средњем веку.

Наследио је „престо архиепископа српских и поморских земаља” 1233. године, на лично заузимање Светог Саве

Архиепископ Арсеније је подигао Цркву Св. Апостола у Пећи, одредивши је уместо Жиче да буде седиште српске цркве, јер је Жича била сувише изложена нападима непријатељских војски. Заједно са краљем Владиславом старао се око преноса моштију Св. Саве из Трнова у Србију и учествовао је у преносу столице епископа стонских из Манастира Пресвете Богородице у Стону у манастир Св. Петра и Павла на Лиму.

Због болести се повукао са чела српске цркве 1263, а упокојио три године доцније у жичком метоху Црнча, такође на Лиму. Сахрањен је у својој задужбини, Цркви Св. Апостола у Пећи.

Прочитајте још: Сутра славимо МИТРОВДАН: Вечерас обавезно урадите једну ствар

Верује се да молитва на овај дан помаже свакоме ко Светог Арсенија замоли за здравље, а верује се да ћете на овај начин заштитити породицу и ближње од сваке несреће и пошасти.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.