Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

До које дубине би ронилац стигао уколико би заронио ка олупини Титаника? На 5, 30, 60 и 180 м дешавају се велике промене

Шта се дешава са човековим телом док се спушта на велике дубине?

1687438450_profimedia-0392093167-ronilac.jpg
Пхото: Профимедиа
Oglas

Током векова, дубока мора су била инспирација за безброј прича о морских чудовиштима, изгубљеним цивилизацијама и потонулим бродовима са благом. Управо оне су нас натерале да се отиснемо у њихове најдублље делове и истражимо их.

Пример једне такве знатижеље је и олупина брода Титаник, који је потонуо 1912. године на око 600 км од Њуфаундланда, острва на североисточној обали Северне Америке. Од како је откривен 1985. године, људи не престају да га истражују и посећују подморницама иако он лежи на дубини од тачно 3.821 м.  

Протеклих дана један такав случај је резултирао нестанком 5 људи, а покушаји да се успостави контакт са њима су све до сада били неуспешни. Опрема са којом се може доћи до њих готово и да нема, а сами рониоци су у немогућности да се спусте на те дубине. Ипак, многи су се запитали: зашто у помоћ нису послати ронилачки тимови?

Шта се дешава са човековим телом док се спушта на велике дубине?

Приликом урањања у течност, тело пролази кроз низ промена које доводе до погоршавања његових функција како се дубина повећава. Прва приметна промена се дешава већ на 5 м дубине, појавом оштрог бола у бубним опнама због растезања њихових мембрана. До Титаника је остало још 3.816 м - а добра вест је да ова бол може лако нестати уколико се примени Валсалва маневар.  

Да бисте то постигли, морате затворити уста и зачепити нос и покушати да избаците ваздух. Након тога ваздух би требао да прође у средње ухо кроз Еустахијеве тубе и да се избалансирају притисци. Како се човек спушта дубље и то са боцом кисеоника, на сваких 10 м притисак се повећава за једну атмосферу, описани маневар може помоћи донекле - у случају да нисте утренирани до дубина до 20 м, или 40 м уколико сте прошли обуку. 

Али, на 30 м дубине појављује се нови проблем и његово име је азотна наркоза. Приликом удисања компримованог ваздуха повећава се укупна количина ваздуха ускладиштеног у ткивима. Ово омета нормалне метаболичке процесе, посебно у нашем најсложенијем органу: мозгу. Према ономе што је познато као "Мартинијев закон" , када се спустите на дубине веће од  20 м, на сваких додатних 10 м дубине, тело трпи тровање слично оном које изазива конзумирање 1 Мартинија.

Како се спушта, симптоми се погоршавају - од лошијег доношења одлука до еуфорије, главобоље, дезоријентације па чак и губитка свести, што на овим дубинама значити смрт. Губитак свести обично настаје након 90 м, тако да би до Титаника остало још 3.730 м. Међутим, овај ефекат се може свести на минимум коришћењем неких гасова у цилиндрима за роњење.

Након дубине од 60 м, много више кисеоника улази у наша ткива. На површини ми трпимо само једну јединицу атмосферског притиска, али на овој дубини он је већ достигао број 7. Другим речима, ваздух који удишемо из боце је сада 7 пута гушћи, а то значи да при сваком удисају удишемо 7 пута више ваздуха него што би смо то радили на површини. Стога, при овом притиску, кисеоник постаје токсичан и у том тренутку се јављау слабији грчеви, али како се тело спушта све ниже и ниже, мучнина, тунелски вид, па чак и епи напади. Због тога је за наставак спуштања потребно користити посебне и помно проучаване гасне мешавине.

На дубинама већим од 120 до 180 метара углавном се јавља се неуролошки синдром високог притиска. А када се он појави, о проблемима сличним ранијим тровањима, чија најтежа последица би била смрт. У имагинарном спуштању на дубине од 4.000 м најдаље што би успели да одемо је евентуално 180 м, тако да је до Титаника остало још око 3.640 м.

Упркос овим ограничењима, рекорд у роњењу на дах држи Ахмед Габр, који се 2014. године спустио на дубину од 332,35 м за 12 минута. Ипак, уколико причамо о техничком роњењу - рекорд држи ЦОМЕX тим, који је 1988. године поправио цев на дубини од 534 м. Иста компанија је 1992. године, започела пројекат Хидра X, где је коришћена хипербаричну комору ван воде како би се симулирао притисак оном који тело трпи на дубинама од 700 м, а где је ронилац тестирао нове мешавине гаса. Експеримент је био успешан и до данас држи светски рекорд за симулиране зароне, али чак и са овим импресивним подвигом, преостало би још више од 3.000 м до Титаника.

Шта се дешава са подморницама? 

Већина војних подморница није у стању да иде на дубине веће од 600 м, али постоје неке специјализоване које су у могућности да стигну до океанског дна. 

Са једном од њих, Деепсеа Цхалленгер - која је направљена у сарадњи са Натионал Геограпхиц-ом - филмски редитељ Џејмс Камерон стигао је 2012. године до дна Маријанског рова на дубину од10.898,4 м. Како је испричао у каснијем интервјуу, спуштање је представљало прави изазов, како у инжењерском тако и менталном смислу. 

С друге стране, када је у питању нестала подморница Титан, важно је истаћи да је то експериментално возило које није одобрила ниједна регулаторна агенција. 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas