Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДОБРО ПОГЛЕДАЈТЕ ЛИЧНУ КАРТУ: Због овог пропуста можете платити казну до 50.000 динара или отићи у ЗАТВОР

Одмах проверите лична документа

1657521699_licna-karta.jpg
Фото: Архива Новости
Oglas

Већина сада зна да са личном можемо да путујемо у пет држава, а с друге стране мало ко зна да се без ње може ићи у затвор до 30 дана или платити казна од чак 50.000 динара. Што је једнако лоше, кад вам истекне лична карта ризикујете и блокаду банковног рачуна па је питање да ли ћете моћи и да платите ту казну!

Прочитајте још: Радница из мртвачнице открила тајну морбидног посла: Од раста ноктију до тела која остају укочена 36 сати (ВИДЕО)

Лична карта се најчешће издаје и продужује на 10 година. Довољно дуг период да многи забораве када би требало да продуже важење овог документа.

Банка као подсетник

Ипак, за многе "заборавне Томе" постоји и неко ко мисли о року важења њихових личних карти - то су углавном банке. Тако је једну Београђанку на истек личне карте упозорила банка у којој има отворен рачун.

- Стигао ми је мејл са обавештењем да ми за месец дана истиче рок важења личне карте и упозорењем да ће ми рачун након истека важења личне карте бити привремено блокиран док не продужим тај документ - истиче Н. И. (30).

Како каже, уследила је јурњава с временом.

- Пошто не могу тако лако да изађем с посла нисам одмах предала захтев у полицијској станици да ми се продужи важење личне карте. Искрено, нисам баш ни веровала да ће ми одмах по истеку личне карте бити блокиран рачун, па сам предала захтев за продужење неколико дана пре истека - наглашава она.

Довољан и захтев у полицији за деблокаду рачуна

Потом се уверила колико су банке озбиљне.

- Првог дана пошто ми је истекла лична карта рачун ми је блокиран. Из банке су ме о томе обавестили путем мејла и поручили да могу само да примим новац на рачун, али не и да узимам са рачуна. Ја сам им рекла да сам предала захтев полицији за продужење личне карте и да сада чекам да ми издају тај документ - описује Н. И.

Ипак, пронађено је "соломноско решење".

- Из банке су тражили да им сликам и пошаљем само потврду из полиције да сам предала захтев да ми се продужи лична карта. То сам и учинила и они су одмах скинули блокаду са рачуна. Како су ми рекли у банци, то им је мера безбедности како неко не би злоупотребио моја документа и подигао новац са рачуна - закључује Н. И.

Букирани скоро сви термини

У полицијској станици се у просеку чека око седам дана на издавање нове личне карте пошто се преда захтев за то. Међутим, у Београду није могуће наћи слободан термин за предају захтеве у наредне три недеље!

Различите казне због личне карте

Иначе, према Закону о личној карти предвиђене су драстичне казне за сваког ко нема важећу личну карту иако је на то дужан. Санкција у том случају износи 50.000 динара или до 30 дана затвора. Такође, према том закону запрећена је новчана казна од 5.000 динара за свакога ко у прописаном року не врати личну карту надлежном органу ради поништења или не пријави нестанак односно проналазак личне карте.

Са личном картом у пет држава

Подсећања ради, са српском личном картом овог лета може се путовати у чак пет држава: БиХ, Црну Гору, Албанију, Северну Македонију и Турску.

Прочитајте још: 3 намирнице које ће вам помоћи да поцрните: Конзумирањем ове хране ћете брже доћи до препланулог тена (ФОТО)

С тим што у Турску се са личном картом може путовати једино авионом јер се колима пролази корз Бухарску чији цариници траже пасош.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas