Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊЕ

"Ево доказа да свет није прилагођен женама": Студенткиња објавила ПОРАЖАВАЈУЋУ листу (ФОТО)

Карли Хоу, студенткиња на Харварду, саставила је читаву листу проблема и отежавајућих околности за жене са којима се сусрећу.

1612779898_Karly-Hou.JPG
Фото: Принтскрин / Фацебоок / Карлy Хоу
Oglas

Студенткиња друге године рачунарства, математике и економије, на престижном америчком универзитету, Карли Хоу, поделила је на Твитеру неколико тема које можда узимамо здраво за готово, а тичу се равноправности полова.

Прочитајте још: Шта ће се десити након смрти краљице Елизабете? Ово су обичаји који морају бити испоштовани!

Она је истакла да је велики број производа, простора и другог једноставно није дизајниран како би женама био једнако користан и угодан као мушкарцима.

- Наш свет није створен за жене. Неко би о овоме вероватно могао да напише књигу, али ево неколико примера о којима размишљам у последње време - написала је.

1. Аутомобили нису рађени за жене

Дуги низ година лутке које служе за тестирање аутомобила направљене су према просечном мушком телу, што значи да су жене возачи имале 47% веће шансе за задобијање озбиљних повреда у односу на мушкарце.

Чак и данас женске лутке које сулуже за тестирање аутомобила су само мање мушке  лутке, а то не значи да се води рачуна о средишту масе, различитом распореду органа и слично. 

2. Лична заштитна опрема није рађена за жене

Заштитна одела, заштитне наочаре и чизме су превелике за женска тела, а превелика опрема значи неспретност у, на пример, лабораторијама са опасним материјама или опасност да вам опрема запне у покретне делове машина. 

Прочитајте још: Људи рођени у овом месецу су најдуговечнији: Ево зашто!

3. Мобилни телефони нису дизајнирани за жене 

Екрани постају све већи и већи, а женама је све теже и теже да их обухвате шаком која је мања него код мушкараца.

4. Војна опрема није створена за жене

Од 2016. године америчка војска почела је да регрутује жене на борбене позиције које су до тада биле намењене само мушкарцима, али панцирке и оклоп су и даље били рађени само за мушкарце. 

Жене су морале да ваде заштитне плочице из оклопа да им не здробе прса. 

5. Дозе лекова су увек биле испитиване на мушкарцима

Сва испитивања лекова увек су била базирана на клиничким испитивањима спроведеним на мушкарцима јер су научници женске хормоне прогласили прекомпликованим за проучавање.

Као резултат тога жене имају неповољне реакције на лекове дупло чешће него мушкарци.

6. Ред испред женског тоалета је увек дужи

Мушки и женски тоалети имају углавном једнаку површину упркос различитим потребама корисника. Женама треба 2 до 3 пута дуже да обаве нужду него мушкарцима, што аутоматски значи да ће и редови за женски wц увек бити дужи. 

Прочитајте још: Тик-токер показао једноставан трик за бржу куповину: Потребна је само ЈЕДНА ствар!

7. Женски гласови и вештачка интелигенција

Женске гласове ређе правилно процесуира вештачка интелигенција него мушке јер је развијана на базама података мушких гласова. 

8. Стаклени подови и женске штикле

Стаклени подови или подови са грубом текстуром у зградама нису погодни за жене које неретко ходају у хаљинама или штиклама. 

9. Мушкарци и жене оболевају од срчаних болести

 И мушкарци и жене оболевају од срчаних болести у једнаким размерама, али вештачка срца су превелика за женски грудни кош, што значи да ће лакше доћи до компликација.

Прочитајте још: Инфлуенсери водите рачуна: Не претерујте са филтерима код рекламирања производа

10. Стандардна температура у канцеларијама (израчуната средином прошлог века према метаболизму просечног мушкарца) је угодна мушкарцима, али је прениска за жене.

Тешко је бити продуктиван ако ти је хладно. 

- Листа иде у недоглед, али морам у кревет. Најтужнији део свега овога је то што је мушко тело увек узето као стандард: увек је присутна то извињење да су женска тела прекомпликована, али уместо да предузмемо додатна истраживања, ми одлучимо да игноришемо 50% човечанства - завршила је. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas