Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Готовина или картица? Ево како више можемо да уштедимо

Да ли радије плаћате готовином или картицом? У недавном истраживању Пев Ресеарцх Центер-а, 41% Американаца је рекло да не користи готовину за своје свакодневне куповине. Такође је 42% признало да ретко има готовину при руци.

1701878856_shutterstock_2213933859.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако се не може порец́и да нам кредитне картице олакшавају живот, плац́ање картицом може довести до прекомерне потрошње и дугова.

Један од начина за решавање ових проблема је чешц́е плац́ање готовином. На тај начин ц́ете потрошити само оно што имате и избец́и ц́ете накнаде за кредитне картице. Временом, ова навика може олакшати управљање вашим финансијама и зауставити импулсивну куповину.

Коришц́ење готовине уместо кредитних картица такође може довести до вец́ег задовољства, сугерише студија из 2015. објављена у Јоурнал оф Цонсумер Ресеарцх. Како стручњаци примец́ују, људи који плац́ају готовином осец́ају се приврженијим роби коју купују, пише Тхе Лист. Ствар је у томе што се готовина чини „стварнијим“ од дебитне или кредитне картице, а могуц́ност плац́ања готовином може вам дати осец́ај захвалности. Овим приступом имате потпуну контролу над новцем.

Међутим, тешко је концентрисати се само на готовину. Картице нуде практичност која је у дану једноставно неопходна. Уместо тога да у потпуности будете стриктни, ако планирате да идете у куповину одец́е са пријатељем, оставите кредитне картице код куц́е и носите само онолико новца колико вам је потребно, како не бисте потрошили више нwго што сте планирали. 

Размислите шта желите да купите, процените трошкове и поставите максимални буџет. Стручњак за личне финансије Дејв Ремзи препоручује постављање буџета на почетку сваког месеца, подизање новца са вашег банковног рачуна, а затим стављање новца у коверте. Користиц́ете једну коверту за намирнице, једну за забаву и тако даље. То је једноставан, ефикасан начин да будете одговорни и да се држите свог буџета.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas