· · Коментари: 0
ОТКРИВЕНО

Знате ли чему служе ДВА ДУГМЕТА на водокотлићу?

Иновација у купатилу дизајнирана за уштеду воде заправо троши милијарде галона сваке године

1601980574_vodokotlic.jpg
Фото: депоситпхотос

Тоалети са двоструким испирањем, троше више воде него обични водокотлићи, саопштено је према новим истраживањима.

Прочитајте још: Знате ли шта представља ЖЕНСКИ ЗНАК ЗА ТОАЛЕТЕ? Већина мисли ХАЉИНА, а ИСТИНА ЈЕ ДРУГАЧИЈА

- Будући да толико тоалета са двоструким испирањем непрекидно тече, губици воде сада премашују количину воде коју би требало да уштеде на националном нивоу - рекао је за ББЦ Андрев Туцкер, менаџер за ефикасност воде у компанији Тхамес Ватер.

- Количина губитка воде је сваким даном све већа, како се све више људи реновира старије тоалете, заправо настају већи проблеми. Када се правилно користе, модели са високом ефикасношћу могу да уштеде до 68 процената више воде у односу на конвенционални тоалет са малим протоком -додао је.

Традиционални тоалети користе систем сифона, ручка присиљава велику количину воде у цев. Када ваздуh удари у сифонску цев, престаје се и са усусавањем воде. Већина тоалета са двоструким испирањем користи падајући вентил, који се налази под водом на дну резервоара. Уместо да се ослања на сифоне, за обављање посла користи гравитацију, што значи да би требало да користи мање воде за свако испирање.

Али тај вентил се лако може заглавити минералним наслагама или другим отпадом, због чега се тоалет непрекидно пуни. - Сифон неће цурити док би излазни вентил - ако погледамо цифре које имамо - могао процурити у року од недељу дана од уградње. Могле би проћи две године, али ће ипак процурити- рекао је за ББЦ Џејсон Паркер, генерални директор произвођача водовода Томас Дудел.

Прочитајте још: Ово је једна од највећих МИСТЕРИЈА свих времена, али се о њој врло мало говори! (ВИДЕО)

Ипак, иако су тоалети са двоструким испирањем најтраженији, Паркер жели да они буду забрањени у Великој Британији. - Ако озбиљно размишљамо о трошењу воде и желимо да је зауставимо, једини начин да то учинимо је враћање сифона. Оно што он напомиње је и да половина купаца, не користи правилно овај водокотлић. Или користе погрешно дугме или стискају оба, што аутоматски значи и већу потрошњу воде. 

Иако су скупљи од осталих типова тоалета са малим протоком воде, многи потрошачи верују да ће дугорочно уштедети новац са нижим рачунима за воду.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.