Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Изненадиће вас одговор: Зашто баке у Србији носе МАРАМЕ?

Безброј старијих жена широм региона из куће неће изаћи без мараме на глави.

1644306104_old-g932b6204f_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Време пролази, људи, мода и обичаји се мењају, само једна ствар остаје непромењива - баке обожавају да носе мараме на глави! И то не само у Србији, већ широм региона, па и у свету.

Марама и црква

Не тако давно, жене у цркви имале су покривену главу, нарочито у периоду после удаје. И дан-данас наше баке не желе напустити кућу без умотане косе. Удате жене су вековима мењале стил облачења након удаје, а одећом су се покривали лактови, колена и коса. Жена је на тај начин чувала светост брака ван куће. Само су мужеви имали ту привилегију да их гледају без мараме. Својом одећом давале су до знања да су удате.

У Русији је незамисливо да жена уђе са непокривеном главом у цркву, а мараме се стављају чак и малим девојчицама. Ипак, код нас то није случај.

"Код нас се свака помисао послушности и покорности аутоматски сматра понижавајућом, чак се ни од деце не тражи да слушају родитеље. Људи олако прелазе преко чињенице да је послушност анђеоска врлина и да у нашим манастирима млади монаси и монахиње годинама вежбају послушност као врхунац Хришћанске врлине", рекао је за портал "Ало" отац Јова.

Патријарх Павле је написао књигу у којој износи нека неочекивана запажања. На пример, жене су на свим православним иконама покривене, а црква жену прославља као највећег свеца у лику Мајке Божије.

Прочитајте још: Трик којим су се служиле и наше БАКЕ: Камилица и лимун враћају КОСИ природан СЈАЈ (РЕЦЕПТ)

Појава феминизма

Када су на снагу ступила феминистичка схватања, оваква врста понашања је у западној култури протумачена као заробљавање и спутавање жене.

Облачиле су се другачије, носиле су панталоне, скраћивале сукње, а брусхалтере су јавно спаљивале.

Практична марама

С друге стране, многе жене су дошле до закључка да њихова лица више сијају након покривања косе, и да се тада акценат ставља на њихове речи.

Ипак, чињеница је да многе образоване жене и даље носе своје мараме и сматрају их привилегијом, а не репресијом.

Марамама се покривала коса, у њих су се увијала деца, уз помоћ марама су се бебе носиле на леђима, у мараме се завијао хлеб, њима се брисао зној.

Остаје чињеница да марама има велики значај и да је далеко већа конотација од пуког модног детаља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas