Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НЕВЕРБАЛНА КОМУНИКАЦИЈА

Јесте ли се икада запитали ЗАШТО ЖЕНЕ ЧЕСТО КОЛУТАЈУ ОЧИМА, а мушкарци баш никад? Разлог је генијалан

Наука има објашњење зашто жене то раде

1680616695_shutterstock_1614264181-kolutanje-ocima-naslvona.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Да ли сте се икада запитали зашто жене често несвесно колутају очима, а мушкарци баш никад, и шта се крије иза тога?

Кад је реч о колутању очима, наука има објашњење зашто жене то раде: жене су почеле да користе колутање очима као еволуционо средство за доминацију над другим женама. Дакле, то је био „одбрамбени механизам“ како би жене преплашиле претерано упорне особе.

На Универзитету „Трацy Ваилланцоурт“, је 2013. године објављен рад у ком је објашњено како је преживљавање жена директно повезано са опстанком њених потомака. Као „врста“, жене често избегавају тактику која укључује директну агресију, јер би у физичком окршају могле бити повређене или чак убијене, што би угрозило њихово потомство. Уместо тога, жене се радије користе „индиректном агресијом“, односно, критикују нечији изглед, шире гласине и, наравно, колутају очима.

Научници који се баве еволуцијом кажу, да су се ове „индиректне агресије“ развиле како би помогле женама да привуку и осигурају партнера. Ако би се жена нашла лицем у лице с „конкуренцијом“ (на пример, са једнако атрактивном женом), могла би да појача надмоћан статус трептањем очију. У истраживању на канадском Универзитету је откривено и да су жене, кад је реч о колутању очима, осетљивије од мушкараца, па се код њих може укључити „бори се или бежи систем“.

Иако жене баш и не одушевљава чињеница да се колутање очима заправо развило из урођене жеље жена да привуку пажњу мушкараца, мора се признати да је та тактика јако добра. Ништа не може да привуче пажњу као колутање очима и трептање, пише Телеграф.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas