Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОВЕРИТЕ

УРАДИТЕ ТЕСТ: Да ли имате шансе да ДОЖИВИТЕ ДУГОВЕЧНОСТ?

Научници су навели 10 фактора који утичу на очекивани животни век...

1680556790_298373_shutterstock-1195754011_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Зашто жене живе дуже од мушкараца? Много је теорија. Неки кажу да естроген, женски хормон, смањује ризик од срчаних обољења. Други кажу да жене имају јачи имуни систем. Други пак верују да су мушкарци склонији ризику.

Али психолог и истраживач дуговечности Сузан Пинкер развила је другачију теорију: Животни век у великој мери зависи од ваших друштвених интеракција и личних веза. Жене, по правилу, имају шири друштвени круг, а сама комуникација је активнија. Ово може објаснити разлику.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Друге студије подржавају Пинкерову теорију. У детаљном прегледу, психологиња Јулијана Холт-Лунстад и истраживачи са Универзитета у Јути одлучили су да идентификују факторе који утичу на очекивани животни век.

Проучавали су 148 различитих студија, које су заједно укључиле више од 308.000 људи. А ево и листе – по растућем по важности – коју су смислили:

  • Свеж ваздух
  • Да ли се особа лечила од хипертензије (висок крвни притисак)
  • Витак (без прекомерне тежине)
  • Физичка активност
  • Да ли је особа имала срчане проблеме (као што је срчани удар)
  • Вакцинација против грипа.
  • навике пијења
  • Пушење
  • Блиски односи
  • Социјална интеграција

Сигурни смо да вас је редослед ставки на овој листи изненадио! Да, показало се да су чист ваздух и притисак међу најслабијим факторима дуговечности, супротно бројним студијама. Прекомерна тежина такође није битна. Али показало се да је вакцинација против обичног грипа много моћнији фактор него што су многи очекивали.

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Сада обратите пажњу на две најважније тачке: блиске односе и друштвену интеграцију. Интимни односи су ваши најближи пријатељи и чланови породице. То су људи које ћете прво позвати ако вам се нешто деси.

Социјална инклузија је колико комуницирате са људима у заједници. Да ли проводите додатни минут у разговору са благајником у продавници или размењујући пријатности са комшијом? Посетите уметнички студио или изађете на трчање са истомишљеницима? Ово су свакодневне интеракције које вам могу продужити животни век.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Разговор са људима ван мреже, лицем у лице, смањује нивое кортизола, хормона стреса, каже Пинкер. И користи много више области мозга него онлајн интеракција. Зато осигурава да живите дуже.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas