· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Ове ТРИ особине разликују ЉУДЕ СА ТЕТОВАЖАМА од људи који их немају

Особе са тетоважом остављају јаку поруку.

1622114100_tattoo-3268988_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Докторка клиничке психологије и новинарка Винита Мета радила је пре пар година истраживање о људима који имају тетоваже. Свој чланак објавила је у часопису "Психологија данас", а у њему је писало следеће:

Прочитајте још: Мајстори за ТЕТОВАЖЕ ОТКРИВАЈУ: Ова места на телу НИКАКО НЕ ТРЕБА ДА ТЕТОВИРАТЕ

"Нема сумње да тетоваже постају уобичајена појава у западним друштвима. Према анкети из 2015. године, трећина Американаца има тетоважу – а већина тетовираних људи има више од једне тетоваже. Тетоваже нису само обележје једне или више група људи, постале су 'мејнстрим'. И баш због те популарности, њима се све више посвећују научници друштвених наука. Неки се фокусирају на мотиве који терају људе да се тетовирају, док друге занима како на истетовиране мотиве гледају други."

Спроведено је и истраживање на ову тему, које је водио професор психологије Вирен Свами са Универзитета Англиа Рускин.

Према упитнику који су решавале особе с тетоважама и оне без њих, откривено је да они који су неки део тела украсили цртежом или текстом имају три особине по којима се знатно разликују од оних који се нису одлучили за тај потез.

Уколико особа има тетоважу, онда је екстровертни тип особе. Тетовирани људи су друштвени и отворени, воле забаве, пријатељски су настројени, причљиви и пуни су енергије. Неки пуно гестикулирају док причају, и често причају јако гласно.

Људи са тетоважом увек траже нова искуства, и то чине то умом и чулима, за разлику од трагања за сензацијама, које укључује узбуђење и авантуру, и "преосетљивост" на досаду.

Томе у прилог иде и лик из књиге "Велика магија" ауторке Елизабет Гилберт, која је написала и "Једи, моли, воли". У "Великој магији" пријатеља који има много тетоважа описала је као човека са веома слободним духом.

Прочитајте још: Потрошила читаву уштеђевину: У 55-ој години истетовирала цело тело... "Кад се погледам у огледало, видим прелепу ливаду" (ФОТО)

Према поменутом истраживању, тетовирани људи имају јачу потребу да буду јединствени. Тетовирање је начин да се изрази личност и створи посебан идентитет.

Спортиста Колин Каперник, који има тетоваже полинежанских племенских симбола, рекао је својевремено за један спортски магазин: "За мене је то још један начин да будем различит и да се одвојим од других. Ако треба да ми суде за нешто тако као што су моје тетоваже, нека им буде."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.