Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈЕЗИВИЈЕ од "црне свадбе": У источној Србији су младе су терали у шуму на "СТРНЏАЊЕ" и строго поштовали једно правило!

Серија Црна Свадба не престаје да интригира јавност, пре свега због сцена које се тичу обичаја из источне Србије.

1637066657_434129777b5b7ed351027ba0fd11d04a86e0753f.jpg
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Oglas

Један од таквих обичаја је стрнџање, које залази на поље еротике. 

Шта је стрнџање?

У већини случаја налазимо да је стрнџање народни обичај заступљен претежно у неготинској крајни. Пошто је ту у центру заједница која припрема младе за брак, овај обичај уствари служи као нека врста праксе и вежбања за оно што долази после. 

Прочитајте још: СТАРА ЗАГОНЕТКА ЗАЛУДЕЛА ИНТЕРНЕТ: Да ли можете да решите ОВУ "шпанску серију"?

Обичај се обавља задњи дан пред неки од четири велика поста. Тада су млади могли да уживају у предбрачним слободама и да се упознају и у телесном смислу.

Улога ових обичаја у традиционалној култури села је очигледна - они би требало да подстакну код младих жељу за браком и породицом већ у првим годинама пубертета

Стрнџање је добило име од румунског глагола "странге", што значи притиснути, стиснути, а код Влаха у Србији има и додатно значење: грлити се, миловати. Оно је, заправо, служило као предбрачна проба девојака - може се наћи објашњење на Википедији.

Како изгледа обред?

Како зађе сунце, група од 10-ак момака пође у шуму, где их поред дрвећа чекају распоређене девојке. Прилазе им шалећи се и правећи буку. Размењују по коју шалу са девојком са којом су тог дана играли у коли и потом јој, ако све добро прође и девојка прихвати, прилази и креће да је додирује и истражује по њеном телу. 

Током овог обреда је важило и правило да се не сме прелазити руком "испод појаса".

Такође, момцима је саветовано да приђу девојци која се највише стрнџа, а да се клоне оних којима нико не прилази.

Постоји и екстремнија верзија овог обиџаја, где је долазило и до сексуалног чина. Под условом да се девојка сложи.

Улога ових обичаја у традиционалној култури села је очигледна - они би требало да подстакну код младих жељу за браком и породицом већ у првим годинама пубертета. На овај начин се покушава убрзати сексуална зрелост адолесцената и омогућити рани брак по жељи родитеља. Чињеница да се није дешавало или је била права реткост да током ових обичаја девојка изгуби невиност и затрудни, указује на то да су се поштовала правила, те да се ошптеприхваћени образац понашања („девојка мора ући невина у брак") поклапао са праксом - закључак који се може наћи на Википедији.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas