Oglas
· · Komentari: 0

JEZIVIJE od "crne svadbe": U istočnoj Srbiji su mlade su terali u šumu na "STRNDžANJE" i strogo poštovali jedno pravilo!

Serija Crna Svadba ne prestaje da intrigira javnost, pre svega zbog scena koje se tiču običaja iz istočne Srbije.

1637066657_434129777b5b7ed351027ba0fd11d04a86e0753f.jpg
Foto: Printskrin/Jutjub
Oglas

Jedan od takvih običaja je strndžanje, koje zalazi na polje erotike. 

Šta je strndžanje?

U većini slučaja nalazimo da je strndžanje narodni običaj zastupljen pretežno u negotinskoj krajni. Pošto je tu u centru zajednica koja priprema mlade za brak, ovaj običaj ustvari služi kao neka vrsta prakse i vežbanja za ono što dolazi posle. 

Pročitajte još: STARA ZAGONETKA ZALUDELA INTERNET: Da li možete da rešite OVU "špansku seriju"?

Običaj se obavlja zadnji dan pred neki od četiri velika posta. Tada su mladi mogli da uživaju u predbračnim slobodama i da se upoznaju i u telesnom smislu.

Uloga ovih običaja u tradicionalnoj kulturi sela je očigledna - oni bi trebalo da podstaknu kod mladih želju za brakom i porodicom već u prvim godinama puberteta

Strndžanje je dobilo ime od rumunskog glagola "strange", što znači pritisnuti, stisnuti, a kod Vlaha u Srbiji ima i dodatno značenje: grliti se, milovati. Ono je, zapravo, služilo kao predbračna proba devojaka - može se naći objašnjenje na Vikipediji.

Kako izgleda obred?

Kako zađe sunce, grupa od 10-ak momaka pođe u šumu, gde ih pored drveća čekaju raspoređene devojke. Prilaze im šaleći se i praveći buku. Razmenjuju po koju šalu sa devojkom sa kojom su tog dana igrali u koli i potom joj, ako sve dobro prođe i devojka prihvati, prilazi i kreće da je dodiruje i istražuje po njenom telu. 

Tokom ovog obreda je važilo i pravilo da se ne sme prelaziti rukom "ispod pojasa".

Takođe, momcima je savetovano da priđu devojci koja se najviše strndža, a da se klone onih kojima niko ne prilazi.

Postoji i ekstremnija verzija ovog obidžaja, gde je dolazilo i do seksualnog čina. Pod uslovom da se devojka složi.

Uloga ovih običaja u tradicionalnoj kulturi sela je očigledna - oni bi trebalo da podstaknu kod mladih želju za brakom i porodicom već u prvim godinama puberteta. Na ovaj način se pokušava ubrzati seksualna zrelost adolescenata i omogućiti rani brak po želji roditelja. Činjenica da se nije dešavalo ili je bila prava retkost da tokom ovih običaja devojka izgubi nevinost i zatrudni, ukazuje na to da su se poštovala pravila, te da se ošpteprihvaćeni obrazac ponašanja („devojka mora ući nevina u brak") poklapao sa praksom - zaključak koji se može naći na Vikipediji.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas