Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА ЗНАМО ДА ЛИ НАМ ЈЕ НЕКО ИСКРЕН ПРИЈАТЕЉ ИЛИ ФОЛИРАНТ: Академик Владета Јеротић је ОТКРИО колико је битан ОДНОС У КОМ НЕМА МАСКИ И ПРЕТВАРАЊА

Када тражимо пријатеље, често се ослањамо на то да имамо слична интересовања, да су добри људи, да имамо заједничке визије, да је то неко на кога можемо да се ослонимо. Али, шта се деси када нам пријатељ укаже на нашу грешку?

1700047764_Untitled.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Реномирани српски психијатар, филозоф, теолог и писац Владета Јеротић (1924-2018) својим радом и знањем оставио је дубок траг у бројним областима. Чувени академик је стекао диплому медицине, а затим се усредсредио на психијатрију. Његова стручност и посвећеност пацијентима чиниле су га познатим лекаром и учитељем.

Међутим, Јеротићев интерес био је много шири од медицине, те се посветио и проучавању религије и филозофије. Његова дела дотичу теме као што су развој, моралност, слобода и смисао живота. Његова мудрост и интроспекција освајали су читаоце широм света.

И као предавач је био сјајан, а његове беседе и данас инспиришу и подстичу многе. Био је отворен за разговор о животним питањима и охрабривао је људе да се упусте у унутрашње путовање самоспознаје. Често је говорио на предавањима, као и у својим књигама, о међуљудским односима, везама између партнера, о браку, родитељству, као и о пријатељским релацијама.

Када тражимо пријатеље, често се ослањамо на то да имамо слична интересовања, да су добри људи, да имамо заједничке визије, да је то неко на кога можемо да се ослонимо. Али, шта се деси када нам пријатељ укаже на нашу грешку? Како онда реагујемо?

Академик Владета Јеротић је говорио: „Тражите људе који ће вас праведно критиковати и који ће вам рећи нешто што ће вас тргнути и ви ћете рећи – „Хвала.“; „У праву си, гледаћу како да се поправим.“

У овоме се може скривати и тест пријатељства. Прави пријатељ је искрен, то је однос где нема маски и претварања, па нас легендарни Јеротић подсећа – „од непријатеља учимо, а не од пријатеља“:

„Ми не волимо противнике да слушамо уопште. А то сте знали одавно: Од непријатеља учимо, а не од пријатеља. Па ко ти је пријатељ? Пријатељ ти је онај који ти каже, НАСАМО: „Шта ти је било јуче да си оно рекао? Шта ти је било да си оно урадио?“ Овај пријатељ други мало размисли, па каже: „У праву си, драги мој. Хвала ти бескрајно.“

А ако је само био лажни пријатељ, рећи ће: „И ти мени то да кажеш! Ти више ниси од данас мој пријатељ.“ Ето вам тест за пријатељство. Чујте од пријатеља, ако се усудио да вам каже. Боји се пријатељ да вам каже истину неку у очи. Боји се да ће изгубити пријатеља. Па онда ћемо од непријатеља чути неку истину о себи. Наравно, једним делом, јер и они претерују. Разуме се“, закључио је.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas