Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како је Европа мирисала? Наполеон Бонапарта није штедео ОМИЉЕНИ ПАРФЕМ у бици код Ватерлоа

Међународна група научника се окупила да открије како је Европа мирисала од 16. до 20. века.

1634039631_pjimage--36-.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Процењено је да ће истраживања трајати око три године, за шта је одвојено 2,8 милиона евра. Пројекар се зове "Одеуропе".

Први корак биће да се скенира и претражи хиљаде текстова, написаних на седам језика, из више светских библиотека и архива, како би открили како је Европа мирисала.

Прочитајте још: Ако видите мушкарце са обојеним ноктом, ево СКРИВЕНОГ ЗНАЧЕЊА

Чудесна вода са Ватерлоа

Тако на пример, постоје многобројна сведочења у мирису бојног поља битке код Ватерлоа. Војници који су водили дневнике су записали да су бојна поља заударала на мирис трулежи, барута, сцрпљених коња и тла уништеног експлозијама.

Наполеон је тада користио чудесну воду, са лековитим својствима, која је настала око 1600. године, а коју ми данас зовемо колоњском водом

У општем хаосу битке која се одиграла 18. јуна 1815. године, издвојио се и један префињен мирис.

Наиме, Наполеон се тог дана намирисао омиљеним парфемом Аqуа мирабилис (Чудесна вода). Парфем је користио на бојном пољу како би умањио смрад, али је у исто време веровао како га посебна једињења парфема штите од болести.

Чудесну воду је измислио Италијан Ђовани Паоло Феминис, који је имао велика знања о биљкама и њиховом лековитом деловању. Када је измишњена, чудесна вода се користила за убијање бактерија, да би тек касније (поново уз помоћ Италијана, Ђованија Мирија Ферина) била претворена у парфем. Чудесна вода је измишљена крајем 1600. године, данас је позната под називом Еау де Цологне, где се други део назива односи на немачки град Келн, где је италијански апотекар живео.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas