Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Све се догодило пре 800 МИЛИОНА ГОДИНА: Киша метеорита пала је на Земљу и Месец и тада нам донела КЉУЧНИ ЕЛЕМЕНТ

Баш кад су се први знакови сложеног живота догодили на Земљи, пре 800 милиона година, тада је и киша метеорита пала на Земљу и Месец, показала је студија

1595581172_mesec-i-zemlja.jpg
Фото: Депоситпхотос
Oglas

Тим са Универзитета Осака користио је податке прикупљене теренском камером на свемирском броду Кагуиа у лунарној орбити да би одредио старост 59 различитих кратера. 

Прочитајте још:  СВЕ ЈЕ ПОЧЕЛО НА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА: Крагујевчани нашли КРВАВИ КРСТ, због исте ствари жена код Београда ОСЕДЕЛА

За разлику од Земље, Месец не пати од ерозије, што научницима олакшава проналажење, испитивање и тачно датирање судара астероида на његовој површини.

Јапански тим каже да су кратери које су проучавали настали у исто време пре 800 милиона година, када је снажна киша метеорита погодила Земљу и Месец.

На Месецу су се створили кратери дугачки 12 миља, али на Земљи су се покренули цунамији, жаришта и дошло је до велике количине фосфора. Метеорити су настали када се џиновски астероид широк 62 километра пробио на десетине мањих стена дубље у Сунчевом систему, кажу из истраживачког тима.

Фото: деспоситоспхотос

Земља је била засута са 110 милиона милијарди кишних метеорита - што је 60 пута више од свемирске стене величине града која је уништила диносаурусе. Масовно киша метеорита која је погодила Земљу и Месец десио се баш када су се развијале прве копнене биљке и порекло вишећелијских животиња.

Проблем је што се на Земљи кратери старији од 600 милиона година не могу тачно датирати јер су на њих утицали ерозија тла, вулкани и геолошки процеси. Због тога су научници дошли на идеју да се проуче кратери на Месецу, где практично није било ерозије.

Тако су успели да открију 59 великих лунарних кратера, а међу њима барем њих осам настало је истовремено. Студија сугерише да је та епизода сигурно погодила и Земљу. Своје резултате засновали су на радиометријском истраживању избаченог материјала из Коперника и на информацијама добијеним од стаклених куглица прикупљених током мисија Аполон.

Прочитајте још: Тражите је на ПОГРЕШНОМ месту! Вељко тврди да се АТЛАНТИДА налази на дну ДУНАВА, поседује и ДОКАЗЕ

Иако нигде на Земљи нема обилног угљеника, водоника или кисеоника, фосфор је један од кључних елемената за живот на нашој планети, коју је према речима научника управо донела киша метеорита. Фосфор је важан и за ћелијске мембране и ћелијски молекул који носи енергију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas