Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ко је била заносна Београђанка која је ОСВОЈИЛА срце Милоша Црњанског? Вечити ЖЕНСКАРОШ се само њој увек враћао

Црњански је био ожењен прелепом Видом Ружић

1670496322_Foto-Arhiva-novosti-Vikipedia.jpg
Фото: Архива Новости, Википедиа
Oglas

Недавно је навршено 45 година од смрти Милоша Црњанског (1893-1977) једног од највећих литерата у историји Срба.

Припадао је генерацији коју су ужаси Првог светског рата потпуно одредили, у аустријској униформи прошао је Галицију и италијански фронт, а рана његова дела одраз су тог духа. Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду.

Ко је била Вида Ружић?

Мало података и записа постоји о Види Ружић, супрузи чувеног писца Милоша Црњанског. О њој се зна само оно што је сам књижевник говорио и писао о својој драгој, која је пуних 50 година била уз њега, подржавала га, чекала и извињавала се уместо њега.

- Ја шијем да бисте Ви писали, једна ваша реченица више вреди од 100 мојих лутака - говорила је жена великог Милоша Црњанског.

Вида Ружић била је ћерка предратног министра просвете и писца Добре Ружића. Важила је заједну од најлепших жена Београда, док је Црњански стално био окружен женама и “био га је глас” женскароша.

Прочитајте још: Близнакиње хтеле да се УДАЈУ за истог човека: Момка који је пристао је то СКУПО коштало (ВИДЕО)

Први сусрет

Њих двоје упознали су се на Филозофском факултету, када је Вида пред час историје ставила шешир на столицу поред себе како би ставила свима до знања да је место заузето. Црњански, који је волео да се шали, сео је баш на ту столицу. Од тада су постали нераздвојни.

Њихова љубав наилазила је на бројне препреке. Видина породица је била против те везе. Највише проблема правио им је њен стриц Жарко Ружић, који је своју братаницу већ наменио једном официру.

Како би стишала страсти своје породице, Вида изненада одлучује да оде за Париз. Док је испраћао на станици, Црњански јој је обећао да ће јој писати. Међутим, Милош сутрадан ставља кућу у Панчеву на добош и одлази код своје вољене у Париз.

Од 1921. па све до књижевникове смрти 1977, били су заједно.

“Док нас смрт не растави”

Црњански је, према неким наводима, остао женскарош и после женидбе са Видом. Много је волео жене.

- У Лондону сам га лично виђала на улици са дамама, он застане, уплаши се. А ја само махнем руком, знам да ће доћи кући. После ми све исприча – говорила је Вида о љубавним излетима свог супруга.

И поред тога, Црњански је обожавао своју жену. Говори се да су његове последње речи биле доказ вечне љубави:

“Воде” и “Видо”.

Свом супругу обраћала се са “Ви, Ви Црњански”.

Били су заједно све до смрти Милоша Црњанског 1977. године.

Црњански је преминуо 30. новембра 1977. године, пошто је престао да узима храну и лекове, у 84. години живота. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Десет месеци након његове смрти и Вида је умрла са његовим стиховима на узглављу:

- А кад ми глас и очи дах упокоје, ти ћеш ме, знам, узети у крило своје.

Иако је у свом тестаменту изразила жељу да почива у истом гробу са мужем Милошем, Вида је сахрањена у породичној гробници Ружића. Према последњим сазнањима, њена жеља још увек није испуњена.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas