Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико дуго треба носити ЦРНИНУ после сахране? Владика Григорије дао једини исправам одговор на ово питање

Владика Григорије одговорио на питање које постављају многи верници

1695902021_vladika.jpg
Фото: Принтсцреен/ YоуТубе - РТС Око - Званични канал
Oglas

Владика Григорије, епископ диселдорфски и целе Немачке, један је од ретких који верницима приступа на савремен начин и обраћа им се путем друштвених мрежа, где највећи број људи може да га чује, посебно међу младима којима је интернет основно средство информисања, али и усвајања нових знања.

Владика неретко одговара на бројне недоумице и важна питања када је реч о навикама, пракси и обичајима везаним за православље, а недавно се осврнуо на тематику која често изазива подељена мишљења у нашем народу.

Док су старије генерације, али и нешто конзервативније струје Срба уверене да је исправо носити црнину након смрти блиских људи и то најмање 40 дана, па чак и до годину дана, све чешће савремен човек не прати овај обичај.

Владика Григорије је прошле године на свом Твитер налогу одговорио на ову дилему, а његову објаву преносимо у целости.

 

"ДА ЛИ ТРЕБА НОСИТИ ЦРНИНУ НАКОН СМРТИ БЛИСКИХ ЉУДИ?! На ово питање најрадије бих одговорио потпитањем: Да ли је црнина уистину потврда да жалимо и тугујемо за неким?!

Процес туговања одвија се у нама и за то нам није неопходан никакав спољашни доказ.

Црнина обично ставља до знања људима око нас да смо изгубили неког блиског, како би се они обазриво и с уважавањем односили према нашем болу.

У пракси, неретко се дешава управо супротно: у тим данима који су врло тешки и изазовни за ожалошћене, црнина привлачи туђу пажњу и то у тренутку када смо најосјетљивији и када су нам љубопитљиви и сажаљиви погледи других најмање потребни.

Не би требало да се након смрти ближњих облачимо у црно само зато што то неко од нас очекује. Ово је најмање смислен од свих могућих разлога којих можете да се сјетите

Ако неко ипак жели и осјећа потребу да носи црнину, то је сасвим у реду да уради.

Али то што неко други неће обући црнину не значи да је тај неко мање волио и поштовао своје ближње, или да су му мање значили

Уколико вам случајно то што не носите црнину ствара грижу савести пред упокојенима, сјтите се да је много важније од црнине да им, док су међу вама, својим делима и пажњом покажете да су вам битни и да их волите.

Све остало је мање битно, и тиче се форме а не суштине", поручио је владика Григорије.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas