Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Краљица Елизабте Друга је владала 70 година, а ево који ВЛАДАР је убедљиво најдуже био на трону

Краљица Елизабета ИИ уписала се у историју као најдуговечнији монарх у историји Велике Британије и други по дужини “мандата” на свету

1664192104_elizabeta-i-souza.jpg
Фото: Профимедиа/Wикипедиа
Oglas

Краљице Елизабета ИИ владала је тачно 70 година и 214 дана. У модерној историји, испред ње остао је само један европски монарх - “краљ сунце” Луј XИВ који је, дошавши на престо још као дете на трону је провео 72 године и 110 дана.

Прочитајте још: Зашто нас неки људи НЕРВИРАЈУ ВЕЗ ИКАКВОГ ПОВОДА? Психолози дају објашњење

Ипак, постоји још један владар који, по дужини трајања “мандата” добрано “шије” и Елизабету и Луја! 

Собуза ИИ био је краљ Свазиленда (данас Есватини) од 1899. до 1982. или тачно - 82 године и 254 дана! Ово је најдужа неоспорно проверљива владавина било ког монарха у историју. Разлог због кога се он некада не наводи на листама је чињеница да Свазиленд није све време његове владавине био независан, али и за време британског протектората над овом земљом - овај човек званично је био на трону!

Краљ-беба

Собуза ИИ је рођен 22. јула 1899. као син краља Нгванеа В и његове супруге Ломаве Ндвандве. Отац га је назвао Нкхотфотјени што значи “камени гуштер”, а и само име причало је причу - када је беба зачета, краљ је живео међу камењем као гуштер јер је претио рат између Бура и Свазија. Са друге стране, његова бака Лаботсибени назвала га је Мона - љубомора, да означи време у коме је рођен, када је постојала љубомора између Бура и Британаца, између белаца и Свазија, али и међу члановима краљевске породице међусобно.

Краљ Нгване В је изненада преминуо 10. децембра 1899. године са 23 година, током ритуалног плеса Инквале. Краљевско вец́е се састало, расправљало и изабрало Нкхтфотјенија за наследника. Он је проглашен за краља када му је било само четири месеца и изабрано је краљевско име Собуза ИИ под којим ће се и уписати у историју. 

Његова бака Лаботсибени је постала регент и државом је управљала уз помоћ свог сина, Сабузиног стрица Малунге.

Када је био довољно стар, млади краљ је послат у основну школу Зомбодзе. Ово је била прва национална школа, а Лаботсибени је желела да се она изгради посебно за њеног унука, како би стекао најбоље могуће образовање. Касније је наставио школовање и, када су му бије 22 године, и званично је сео на престо - Лаботсибени је 22. децембра 1921. предала дужности унуку у краљевској резиденцији Зомбодзе. По законима државе, Собузин савладар била му је мајка или нека старија жена из породице. 

Велики владар

Собуза је веровао у мирно разрешење конфликта и био је против насиља. Током своје владавине, морао је да преговара о независности Свазиленда од Британије. У томе је и успео и то без крвопролиц́а и Свазиленд је постао независан 6. септембра 1968. 

Собуза је такође веровао у јединство. У Свазиленду је напорно радио на стварању надрасног друштва. Залагао се за сарадњу са другим афричким лидерима и заједнички фронт. Да би подстакао дух јединства, учинио је Свазиленд чланом Уједињених нација, Покрета несврстаних и Организације афричког јединства. Основао је дипломатска представништва у низу афричких и западних земаља. 

Интересантно је да је за време своје дуге владавине само два пута одлазио у иностранство, оба пута у Енглеској - 1922, и 1953. године на крунисање краљице Елизабете ИИ.

“Бик”

Као и владари Свазиленда пре њега, Собуза Други је имао велики број жена и деце. Колико тачно - зависи од извора који читате.

Његови поданици су га звали “Лав”, “Велика планина” и, можда најописније, “Бик”. Са више од 100 жена и 500 деце, он је буквално био отац око једне десетине једног процента становништва своје земље (527.000). До 1933. године, само 12 година након што је постао краљ, женио се најмање 50 пута, а касније је на сваких неколико година на двор доводио нову супругу.

За његов народ, краљева плодност била је његова највећа врлина, јер је, према древном веровању, она била у вези са плодношц́у и напретком земље. Субоза је званично имао 70 жена и 220 потомака. Прве супруге су биле најутицајније на двору, али их је он вец́ину наџивео.

Наследник

У септембру 1981. краљ Собхуза је прославио 60 година своје владавине на дијамантском јубилеју. Нација је такође имала срец́у да 22. јула 1982. прослави његов 83. рођендан. Прослави је присуствовало хиљаде људи. 

Краљ је одржао говор касније назван “Јединство је снага”. Ово је био последњи пут да се појавио у јавности. Умро је 21. августа 1982. у у 83. години. 

Прочитајте још: Приметили сте да вам нестају чарапе НАКОН ПРАЊА? Нисте умислили, веш-машина заиста МОЖЕ ДА ИХ "ПРОГУТА"

Ваља рећи још и ово - краљ Свазиленда (данас Есватинија) не може да именује наследника, већ то ради племенски савет. Тако је други од 67 синова краља Собуза Други, Мсвати Трећи одабран за наредног монарха. Наследио га је 25. априла 1986. и он и даље влада овом државом као поседњи апсолутиста у Африци.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas