· · Коментари: 0

Можда делују безазлено, али ипак нису: Ове ствари никако не би требало да радите КАДА ГРМИ

Уколико је наољу невреме, боље да са овим стварима сачекате

1662193575_grmljavina-foto-pixabay-pexels.jpg
Фото: Пеxелс/Пиxабаy

Када грми, избегавајте стајање испод дрвец́а или близу прозора. Научници су сада рекли да се такође треба клонити прања судова, преноси Тхе Сун.

Лекари из америчког Центра за контролу болести (ЦДЦ) кажу да би људи требало да избегавају све активности засноване на води, укључујуц́и туширање и прање судова. Ово, кажу, смањује ризик од удара грома.

Када грми, избегавајте стајање испод дрвец́а или близу прозора. Научници су сада рекли да се такође треба клонити прања судова, преноси Тхе Сун.

Предавач физике на Универзитету Ноттингхам Трент, др Џејмс Ролингс, рекао је да је то због начина на који се активира грмљавина. У тексту објављеном у "Тхе Цонверсатион", он је објаснио да постоје два основна елемента који помажу да олуја напредује - влага и ваздух који се диже.

„Високе температуре и влажност стварају велике количине влажног ваздуха који се диже у атмосферу, где се може формирати у грмљавину. „Облаци садрже милионе воде и капљица леда и њихова интеракција је оно што доводи до стварања муња. „Капи воде које се дижу сударају се са падајуц́им капљицама леда, пролазец́и кроз њих негативни набој и остављајуц́и себе са позитивним набојем“, рекао је он. Др Ролингс је рекао да се у олуји са грмљавином облаци понашају као велики генератори, који раздвајају позитивна и негативна наелектрисања како би створили раздвајање између облака. Како се облаци крец́у ка земљи, они стварају супротан набој у земљи. То је онда оно што привлачи удар расвете према тлу.

Прочитајте још: Интересантни подаци који ће вас изненадити: Да ли сте знали да смо ујутру виши него увече? Ево која књига се најчешће краде

Иако можда мислите да ако сте унутра, онда сте сигурни од повреде, то заправо није случај. „Ако гром удари у вашу куц́у, струја би пратила пут најмањег отпора према земљи. „Ствари као што су металне жице или вода у вашим цевима пружају погодан проводни пут за струју да прати до земље. „Туш пружа обе те ствари (воду и метал), што га чини идеалним путем за струју. „То би могло да претвори тај леп опуштајуц́и туш у нешто много мање опуштајуц́е“, рекао је. Он је објаснио да осим што треба да се држите даље од воде, треба избегавати и ослањање на бетонске зидове. То је зато што се некад бетон ојачава металним гредама. Такође би требало да избегавате коришц́ење апарата прикључених на утичницу.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.