Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
историја

На данашњи дан је рођен Чарлс Дарвин: Једно путовање променило је ток његовог живота и историје

Чарлс Дарвин рођен је на данашњи дан 1809 године у Шрузберију у Енглеској.

1613123424_Capture.PNG
Фото: wикипедиа
Oglas

Био је британски природњак, биолог и геолог најпознатији по својој теорији еволуције.

Прочитајте још: Јована Арсић (24) кратко описала живот на Космету: Имамо 4 кафића и 4 бутика, али недостаје ми само дружење

Након завршетка школовања у елитној школи у родном Шревзбурију млади Дарвин је уписао медицину на Универзитету у Единбургу. Касније одлази са студија медицине и уписује се на ниверзитет Кембриџ, како би постао свештеник Енглеске цркве.

Викторијанско друштво је било шокирано Дарвиновим тврдњама да животиње и људи имају заједничко порекло. Међутим, његова теорија је заинтригирала научнике, па је до тренутка његове смрти теорија еволуције полако прожимала науку.

Дарвин је веровао да јаз између цивилизација и култура није непремостив.

Путовање Јужном Америком

Приватан живот
Оженио се рођаком Емом. Тада су овакви бракови били поприлично чести. Живели су у предграђу Лондона. Имали су десеторо деце. Чарлс је био посвећен отац, веома пажљив према својој деци. Кад год би се разболели, бојао се да је то последица крвне везе њега и његове супруге.

Путовање у Јужну Америку променило је његов поглед на свет, а касније и ток историје. Инспирацију је нашао у занимљивим биљкама и животињама, па је сакупљао све што би пронашао. Водио је детаљне белешке и записивао сва своја запажања, које је током путовања слао у Кембриџ, заједно са писмима својој породици. 

Већина бележака се односила на морске бескичмењаке. У Патагонији је пронашао кости великих изумрлих сисаваца поред морских шкољки, што га је довело до закључка да изумирање може да се деси и без драстичне промене климе или неке природне катастрофе.

Његова запажања изазвали су велико интересовање у Енглеској.

Док је боравио на Галапагосу посматрао је велике корњаче, игуане и зебе. Све их је сакупио у једну врећу, али није забележио где их је пронашао. Вративши се у Енглеску своју колекцију показао је познаваоцу птица који је био изненађен јер Дарвин није знао којој врсти припадају ни где их је тачно пронашао. Иако је ово била почетничка грешка, човечанство му је морало опростити јер је био на трагу универзалног светског открића.

Прочитајте још: Пријавила се за посао, па добила одговор који ју је РАСПЛАКАО: Писмо је хит, а људи су збуњени: "Да ли је ово слатко или језиво?" (ФОТО)

Дарвин је теорију припремао пуне 22 године.

Две деценије радио је на својој теорији, а први пут је објављује 1858. године у новинама. У целости је овјављена годину дана касније, под насловом "О пореклу врста". Књига коју су назвали "књигом која је шокирала свет", продала се у потпуности већ први дан те је накнадно штампано још шест издања.

Прочитајте још: Прва ЖЕНА АКАДЕМИК у Србији: О њеним реченицама и сада се прича

Теоријом еволуције поставио је основне принципе на којима се заснивају савремена схватања о органској еволуцији.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas