Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ

На два ЧУДОТВОРНА ИЗВОРА свете Петке у Београду сутра се окупља на хиљаде верника, а ево и због чега

Верници Српске православне цркве сутра обележавају празник посвећен Преподобној мати Параскеви

1635192693_sv_petka_27102010_0002.jpg
Фото: Атаимагес
Oglas

Православни верници широм света сутра обележавају крсну славу посвећену преподобној мати Параскеви, у народу чувеној као света Петка. Ова велика светитељка посебно је цењена код жена, које светитељку сматрају својом заштитницом.

Прочитајте још: УЛАЗНА ВРАТА у јесењем стилу - Једноставне ИДЕЈЕ које можете сами спровести у дело! (ФОТО/ВИДЕО)

Многи извори лековите воде добили су имена и посвећени су светој Петки, а људи који су с вером користили ову воду, сведок су да је света Петка, поред безбројних и неисказивих чудеса, што пред њеним моштима, што при самом зазивању њеног имена, и кроз свету воду спремна помоћи онима који помоћ потребују.

Извор чудотворне воде свете Петке на Калемегдану

На Калемегдану постоји капела посвећена светој Петки, а недалеко одатле и извор воде посвећен овој светитељки. У тој црквињене су мошти дуго почивале, а сада се чувају само два прста са десне шаке. Овај извор воде верници сматрају лековитим јер постоје сведочанства о њеној чудотворности.

Прочитајте још: Када се завршава ретроградни Меркур? Чувајте се ТРИ датума у октобру, а онда следи УСПЕХ

Света Петка је, по предању баш у овој цркви желела бити сахрањена, и њене мошти су ту и боравиле од 1396. до 1521. године, а након наређења турског султана да се мошти пренесу у Цариград, света Петка је оставила овај извор своме народу. Верници кажу да ова вода лечи разноразне болести, од нервозе, преко офталмолошких проблема, до проблема и болова у ногама и вртоглавица.

Чудотворне моћи
Света Петка лечи и неплодност, по сведочењима људи који су користили воду са ових извора, и када су лекарске прогнозе биле јасне да је у питању стерилитет, света Петка је помогла да се ипак добије пород.Света Петка, српска светитељка, велика заштитница женског рода, исцелитељка, и помоћница сиромашнима, гладнима и онима са психолошким и психичким проблемима, увек је била уз српски народ и српски народ је веома везан за њу. Постоје манастири, цркве и извори широм Србије. 

На овом извору, вода је престала да тече када је почео Први светски рат. Ове воде није било четири године, а када је поново почела тећи, рат се зауставио.

Прочитајте још: Шта је мит а шта истина: Због чега су усне ИСПУЦАЛЕ, и какав вам БАЛСАМ треба током хладнијих дана?

Извор чудотворне воде свете Петке у Железнику

У београдском насељу Жележник налази се други извор чудотворне воде свете Петке, а легенда каже да је извор обележен и постао познат када је један отац из захвалности светој Петки обележио ово место. Наиме, ту где је данас чесма коју су саградили око извора, пролазио је пут од Остружнице до Београда. Један трговац из тог краја је водио своју ћерку у Београд код лекара. Ћерка је била слепа од рођења. Пошто се раније путовало пешке, они су наишли на извор те воде, и зауставили се да се окрепе. Попили су воду и преспавали на том месту ноћ да би у рано јутро наставили пешачење, не би ли пре подне стигли у Београд код лекара. У рано јутро оца је пробудио плач ћерке која је кроз сузе говорила да све види. Оцу се у сну јавила света Петка.

Прочитајте још: Шта СТИЛ ваше кухиње говори о ЛИЧНОСТИ? (ФОТО)

Он је тада крај извора поставио икону у знак захвалности за исцељење његове кћери која је тада први пут прогледала. И данас људи, нарочито они који имају проблема са очима, долазе на овај извор по воду, посетиоци и верници говоре да је овом водом добро испирати очи, и дешавало се, по њиховим причама да људи чак престану носити наочари јер им се нормалан вид врати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas