· · Коментари: 0
ВЕРОВАЊА

Народни обичаји: На БАДЊИ ДАН ово никако не смете да радите!

Бадњи дан је најбогатији хришћански празник

1641374457_badnji-dan-1.jpg
Фото: Yоутубе принтсцреен

Иако се Бадњи дан сматра пре свега хришћанским празником народ га је прослављао на начин који се тешко може окарактерисати као хришћански.

Прочитајте још: На БАДЊИ ДАН пресеците црни лук на 12 делова, а ујутру стиже БИТНА ВЕСТ

Већина бадњеданских и божићних обичаја утемељена је на сазнању да тих дана почиње нова година и на веровању да се баш тада одлучује о судбини куће и укућана у наредном једногодишњем периоду. Готово све магијске или култне радње о тим празницима биле су инспирисане тежњом да се обезбеди срећа и напредак у години.

1. Не ваља на Бадње вече заспати док бадњак не прегори, јер ће укућани умирати без предзнака или невиђено. 

2.Не ваља бос ићи по слами, јер ће укућане болети ноге, зато се одмах после изувања навлаче чарапе на ноге. 

3. Када укућани полежу, баба или нека друга старија жена забоде нож у врата изнутра или стави глогов колац иза вата и на њега обеси мало лука да би се укућани сачували од урока, вештица и нечистих сила. 

4. На Бадњи дан се ништа не позајмљује из куће, а ако је шта раније позајмљено, то се тражи натраг, јер се не ваља да оно што припада кући буде ван ње на Божић.

5. На овај дан жене би требало да заклапају гребене, јер ће се тако зверима затворити уста. 

6. На Бадњи дан и Божић не ваља да се ватра на огњишту распирује дувањем, да ветар не би отресао пшеницу и да се стока не надима од траве. Уместо дувања, ватра се распирује лиснатим гранама. 

7. На Бадњи дан увече се стока се поспе сољу, житом и пројом да би се сачувала од чини. После вечере поређају се све кашике уза зид по старешинству, па чија преко ноћи падне, тај ће умрети догодине. 

8. На Бадњи дан када се сви послови заврше, растопи се у једној већој шерпи или тигању маст, па се у њој огледају сви укућани. Ко не види своју главу, тај ће догодине умрети. 

9. У неким овчарским крајевима, чобанин на Бадњи дан носи под језиком камичак, јер ће се вуку тако скаменити вилице ако се приближи стаду, па неће моћи да коље овце. 

10. Ако на Бадњи дан буде облачно, биће родна година. 

11. Ако се на Бадњи дан накупи доста пепела на бадњаку који гори на огњишту, верује се да ће зима бити јака са доста снега. 

Прочитајте још: Данас је БАДЊИ ДАН: Ове обичаје обавезно морате да испоштујете

12. Ако варнице из бадњака искачу саме иако нико не џара по ватри, верује се да ће бити доста меда.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.