Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Наслеђени СВЕТАЦ се слави и зими и лети! Ево који се још обичаји о крсној слави поштују у ИСТОЧНОЈ СРБИЈИ

Сваки крај Србије слави своје обичаје о крсној слави, посебно уколико је светац заштитник дома наслеђен

1604397477_Depositphotos_191285904_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Становници источне Србије у великом броју случајева обележавају и по неколико крсних слава.  Према веровању у овом делу Србије, први светац који штити породицу и домаћина је онај који је наслеђен по мушкој линији.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Уколико је домаћин довео жену у своју кућу, она слави крсну славу наслеђену по оцу. Уколико је мушка глава породице дошла код жениних или је наследио кућу од неког ујака или тече, онда обележава и свеца-заштитника тог дома.

Жене, нарочито ако немају браћу и кога да наследи икону, веома су везане за своје девојчаке славе.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Славе-заветине
Осим што свако слави крсну славу, славе се и сеоске славе-заветине. Свако насеље Старе планине има своју заветину. То су култна места са култним дрветом, на којима се мештани заветују да ће их поштовати. Доносе поклоне, погачу, колаче, ситан новац.Затим следи сабор-игранка.

Наслеђени светац се слави и лети, и зими, на пример Светог Николу и у децембру, и у мају. Некада се људима уочи неког великог светитеља деси нешто много лепо или ружно. Било да су за то лепо искрено захвални, или да ружно преживе, они тог најближег свеца узимају за свог личног заштитника.

Жене, нарочито ако немају браћу и кога да наследи икону, веома су везане за своје девојчаке славе. И њих поједине куће "прекађују".

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

На Видовдан, рано ујутро се умивају водом у којој се налази трава за лепоту. Дан пре тога се обилазе ливаде, пева се, и бере се видовска трава и ружа. Плава трава за мушкарце а црвена за девојке.

На Светог Јована Биљобера се "овијају" њиве. То значи иде се око свих њива и бере се цвеће. Од тог цвећа и белог лука се праве венци и каче изнад улазних врата.

Прочитајте још: "Какво је ово чудовиште?" Ова фотографија изазвала је бес љубитеља ПИЦЕ (ФОТО)

На Ђурђевдан се такође плету венци, ставе на главу а затим се оде у тор, код овце чије ће јагње бити жртвовано и даје јој се погача и со.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas