· · Коментари: 0

Навике које сви практикујемо, а које су ОПАСНЕ ПО ЗДРАВЉЕ: Буђење уз аларм и уклањање заноктица само су неке од њих

Стручњаци су издвојили навике које скоро сваки човек практикује, а нису нимало здраве

1655910877_pexels-sam-lion-6001459.jpg
Фото: Пеxелс

Живот сваког човека подељен је на низ навика које свакодневно упражњава и то није ништа чудно. Многе ствари радимо аутоматски и рутински, несвесни да можемо наше здравље и те како да угрозимо. 

1. Буђење уз аларм

Сигурно сте се запитали како буђење уз звук аларма може бити штетно по здравље? Ова јутарња навика да се будимо уз звук који допире углавном са наши телефона није нимало наивна. Наиме, стручњаци истичу да ти звукови могу повећати ниво крвног притиска и стреса јер доводе до наглог раста адреналина. Мишљење научника јесте да покушате да усталите навике у спавању, тако што ћете сваког јутра устајати у исто време. Након неког времена аларм вам и неће бити потребан.

Прочитајте још: Девојка одрасла у сиромаштву са 19 година постала МИЛИОНЕРКА: "Изненадила сам родитеље кућом из снова" (ФОТО)

2. Претеривање у чишћењу

Уредност и хигијена свакако су пожељне и потребне. Али, претерано чишћење и може бити контрапродуктивно. Нека истраживања су показала да су она деца која су током одрастања била изложена бактеријама и мањим нечистоћама, развила јачи имуни систем. Деца одгајана у екстремно гистим условима била су више склона проблемима попут астме или алергија.

3. Потпуно уклањање заноктица

Када заноктице потпуно уклонимо, правимо велику грешку. Оне штите нокте од бактерија, па честим и потпуним уклањањем само повећавамо ризик од инфекција, оштећења и суве коже. Не морате чупати заноктице из корена или их пречесто скидати.

Прочитајте још: Због чега су КЕСИЦЕ ЧИПСА увек ПОЛУПРАЗНЕ: Није превара, већ постоје два разлога за то

4. Уклањање длачица из носа

Длачице у носу имају вишенаменску улогу - оне спречавају алергене, прашину и друге нежељење честице да преко носа доспеју до плућа. Како је нос бројним крвним судовима повезан са лобањом, та зона је врло осетљива, па инфекције могу лако да се прошире и поприме озбиљније димензије. Зато се саветује да их никако не чупате из корена. Ако баш морате да уклањате длачице из носа, учините то маказицама или тримером.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.