Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљиво

Њени цртежи нашли су се на насловним странама светских модних часописа: Ко је била МИЛЕНА ПАВЛОВИЋ БАРИЛИ?

Својим радом и талентом ова Српкиња стигла је до места илустратора највећих светских модних часописа.

1615819573_Capture.PNG
Фото: Принтсцреен / Википедија
Oglas

Њени цртежи излазили су на насловним странама Вога, Харперовог базара, Шарма и Гламура. Слике Милене Павловић Барили биле су изложене у најпознатијим галеријама широм Лондона, Рима, Париза и Њујорка. Ипак, све је почело у једној сасвим обичној кући у Пожаревцу…

Прочитајте још: Прва ЖЕНА АКАДЕМИК у Србији: О њеним реченицама и сада се прича

Одрасла у уметничкој породици са оцем који је био италијански композитор и који ју је увек подржавао, и мајком која ју је гледала као “зеницу ока свог”, Милена Павловић Барили је имала прилично необично детињство. Њени родитељи живели су углавном раздвојено, па је она прве године живота провела на релацији Србија - Италија.

Живела је са мајком и баком у Пожаревцу, али је и често одлазила код оца и његове породице у Рим, а путовања ће пратити Милену током целог живота.

Миленин живот и рад обележила је и болест срца. Данас се претпоставља да је обољење установљено већ у осмом месецу њеног живота и да је дијагноза имала великог утицаја на све што је касније чинила. Неконвенционална, храбра и немирна, Милена као да је журила да сваки тренутак живота проживи што интензивније… као да је последњи.

Светска слава
Наишла је на велико одобравање у свету. Милена Павловић је путовала и излагала дела у највећим светским галеријама. У Америци је постала је илустраторка Вога, а њене слике красиле су насловне стране многих престижних модних магазина. Ипак, и када јој се свет прострао под ноге, Милена је волела да се врати у Србију и родни Пожеревац.Приликом отварања вашингтонске изложбе 1943. упознала је лепог официра авијације Роберта Томаса Астора Госелина, 12 година млађег од ње и - била је то љубав на први поглед. Исте године су се венчали. На брачном путовању следеће године, Милена се озбиљно повредила - пала је са коња и озбиљно повредила кичму.Ова несрећа, у комбинацији са њеном болешћу срца која никада није мировала, вероватно је убрзала трагични крај…

Несхваћена уметница

У Србији оног времена, Милена није наишла на одобравање – слике какве је она сликала, свет на овим просторима још није упознао. Говорила је четири језика и сликала у техникама које су на овим просторима још биле непознате.

Прочитајте још: Коју тајну крије презиме великог научника - Николе Тесле?

Ипак, биографија Милене Павловић-Барили разликује се од биографског модела већине српских уметника између два рата. Она није имала стално запослење, финансијску потпору државе, мецену нити стални извор прихода. Њена породица, иако на почетку добростојећа, временом је прилично осиромашила нарочито због великих издатака који су одлазили на Миленино лечење.

Данас се њени радови сматрају почецима надреализма у Србији.

Зато је млада сликарка рано почела да зарађује за живот. Покушала је да се у родном Пожаревцу запосли као професор цртања, али тамо су је одбили. Исто се догодило и у Штипу, Тетову и Велесу и свуда су говорили исто - нема буџетских средстава за њено запослење. То је вероватно било пресудно да Милена још једном спакује своје кофере…

Недостижна лепотица препуна туге

Почетком 1945. изгледало је као да Милена Павловић Барили има све. Рат у Европи се ближио крају и она се надала скором поновном сусрету са родитељима. Иако крхког здравља, била је поред човека ког је волела.

И поред повремених финансијских проблема постигла је велики успех у свету уметности нарочито након што је урадила костиме за балет “Себастијан” чувеног композитора Ђанкарла Менотија. Захваљујући овом успеху потписала је уговор о сарадњи на изради костима за балет “Сан летње ноћи” и коначно се чинило да су пред уметницом мирнији дани…

Прочитајте још: Био је велики патриота и писац из народа, а преминуо је трагично у 39. години живота

Милена Павловић Барили умрла је изненада 6. марта 1945. у 36 години живота. Само вече пре, са супругом је била у ресторану где су прослављали пресељење у Њујорк. У лекарском налазу патолог је записао да је вишемесечни живот у гипсаном кориту ослабио Миленино срце и да нико није знао колико је оно заправо слабо. Као узрок смрти наведен је срчани удар.

Милена Павловић Барили иза себе је оставила преко 300 слика, много скица, цртежа и бесконачну тугу свих који су је познавали.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas