· · Komentari: 0
zanimljivo

NJeni crteži našli su se na naslovnim stranama svetskih modnih časopisa: Ko je bila MILENA PAVLOVIĆ BARILI?

Svojim radom i talentom ova Srpkinja stigla je do mesta ilustratora najvećih svetskih modnih časopisa.

1615819573_Capture.PNG
Foto: Printscreen / Vikipedija

NJeni crteži izlazili su na naslovnim stranama Voga, Harperovog bazara, Šarma i Glamura. Slike Milene Pavlović Barili bile su izložene u najpoznatijim galerijama širom Londona, Rima, Pariza i NJujorka. Ipak, sve je počelo u jednoj sasvim običnoj kući u Požarevcu…

Pročitajte još: Prva ŽENA AKADEMIK u Srbiji: O njenim rečenicama i sada se priča

Odrasla u umetničkoj porodici sa ocem koji je bio italijanski kompozitor i koji ju je uvek podržavao, i majkom koja ju je gledala kao “zenicu oka svog”, Milena Pavlović Barili je imala prilično neobično detinjstvo. NJeni roditelji živeli su uglavnom razdvojeno, pa je ona prve godine života provela na relaciji Srbija - Italija.

Živela je sa majkom i bakom u Požarevcu, ali je i često odlazila kod oca i njegove porodice u Rim, a putovanja će pratiti Milenu tokom celog života.

Milenin život i rad obeležila je i bolest srca. Danas se pretpostavlja da je oboljenje ustanovljeno već u osmom mesecu njenog života i da je dijagnoza imala velikog uticaja na sve što je kasnije činila. Nekonvencionalna, hrabra i nemirna, Milena kao da je žurila da svaki trenutak života proživi što intenzivnije… kao da je poslednji.

Svetska slava
Naišla je na veliko odobravanje u svetu. Milena Pavlović je putovala i izlagala dela u najvećim svetskim galerijama. U Americi je postala je ilustratorka Voga, a njene slike krasile su naslovne strane mnogih prestižnih modnih magazina. Ipak, i kada joj se svet prostrao pod noge, Milena je volela da se vrati u Srbiju i rodni Požerevac.Prilikom otvaranja vašingtonske izložbe 1943. upoznala je lepog oficira avijacije Roberta Tomasa Astora Goselina, 12 godina mlađeg od nje i - bila je to ljubav na prvi pogled. Iste godine su se venčali. Na bračnom putovanju sledeće godine, Milena se ozbiljno povredila - pala je sa konja i ozbiljno povredila kičmu.Ova nesreća, u kombinaciji sa njenom bolešću srca koja nikada nije mirovala, verovatno je ubrzala tragični kraj…

Neshvaćena umetnica

U Srbiji onog vremena, Milena nije naišla na odobravanje – slike kakve je ona slikala, svet na ovim prostorima još nije upoznao. Govorila je četiri jezika i slikala u tehnikama koje su na ovim prostorima još bile nepoznate.

Pročitajte još: Koju tajnu krije prezime velikog naučnika - Nikole Tesle?

Ipak, biografija Milene Pavlović-Barili razlikuje se od biografskog modela većine srpskih umetnika između dva rata. Ona nije imala stalno zaposlenje, finansijsku potporu države, mecenu niti stalni izvor prihoda. NJena porodica, iako na početku dobrostojeća, vremenom je prilično osiromašila naročito zbog velikih izdataka koji su odlazili na Milenino lečenje.

Danas se njeni radovi smatraju počecima nadrealizma u Srbiji.

Zato je mlada slikarka rano počela da zarađuje za život. Pokušala je da se u rodnom Požarevcu zaposli kao profesor crtanja, ali tamo su je odbili. Isto se dogodilo i u Štipu, Tetovu i Velesu i svuda su govorili isto - nema budžetskih sredstava za njeno zaposlenje. To je verovatno bilo presudno da Milena još jednom spakuje svoje kofere…

Nedostižna lepotica prepuna tuge

Početkom 1945. izgledalo je kao da Milena Pavlović Barili ima sve. Rat u Evropi se bližio kraju i ona se nadala skorom ponovnom susretu sa roditeljima. Iako krhkog zdravlja, bila je pored čoveka kog je volela.

I pored povremenih finansijskih problema postigla je veliki uspeh u svetu umetnosti naročito nakon što je uradila kostime za balet “Sebastijan” čuvenog kompozitora Đankarla Menotija. Zahvaljujući ovom uspehu potpisala je ugovor o saradnji na izradi kostima za balet “San letnje noći” i konačno se činilo da su pred umetnicom mirniji dani…

Pročitajte još: Bio je veliki patriota i pisac iz naroda, a preminuo je tragično u 39. godini života

Milena Pavlović Barili umrla je iznenada 6. marta 1945. u 36 godini života. Samo veče pre, sa suprugom je bila u restoranu gde su proslavljali preseljenje u NJujork. U lekarskom nalazu patolog je zapisao da je višemesečni život u gipsanom koritu oslabio Milenino srce i da niko nije znao koliko je ono zapravo slabo. Kao uzrok smrti naveden je srčani udar.

Milena Pavlović Barili iza sebe je ostavila preko 300 slika, mnogo skica, crteža i beskonačnu tugu svih koji su je poznavali.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.