· · Коментари: 0
НЕОЧЕКИВАНО

НОВО ОТКРИЋЕ О ХОБОТНИЦАМА ПРОМЕНИЋЕ СВЕ ШТО ЗНАТЕ О ЊИМА: Погледајте како се крећу по морском дну (ВИДЕО)

Студија из 2005. показала је како хоботнице преферирају "ходање" када се крећу, а посебно када покушавају да избегну предаторе.

1608807362_hobotnica.jpg
Фото: Принтскрин / Фацебоок / Дисцоверy

Хоботнице су заиста фасцинантне животиње. Осим што су изразито интелигентне, једна студија тврди како су ови главоношци можда ванземаљског порекла.

Недавно је још једно откриће запањило биологе, а сада су објављени невероватни снимци на којима се види како једна врста хоботнице "хода" морским дном.

Прочитајте још: Коначно ДОКАЗАНО: Да ли деца која расту са животињама добијају АЛЕРГИЈЕ 

Неки биолози верују да морамо променити начин на који размишљамо о њиховим краковима. Наиме, сугеришу како шест кракова код хоботница можемо назвати њиховим "рукама", а два стражња крака "ногама".

На снимку који је објавио Дисцоверy Цханнел приказана је хоботница која се ходајући креће морским дном.

Избегавање предатора

Реакције на видео још увек пристижу, а многи су шокирани јер нису ни слутили да се интелигентни главоножац тако креће. "Невероватна бића", "Ова планета ме никада неће престати шокирати", "С хоботницама увек нешто ново", само су неки од коментара.

Прочитајте још: Напад бесне жирафе: Како је отерала туристе из свог станишта? (ВИДЕО)

Већина хоботница плива отвореним морем увлачењем воде у своја тела и избацивањем из цеви зване сифон. Осим тога, користе своје кракове како би се кретале у одређеном смеру.

Али према студији из 2005. преферирају "ходање" када се крећу, посебно када покушавају да избегну предаторе. Користе своја два крака за кретање, а шест "руку" како би своја тела претвориле у накупине алги или котрљајуће људске кокоса које не занимају предаторе.

Прочитајте још: Ушла у ГИНИСОВУ КЊИГУ рекорда: Упознајте Олде, НАЈСТАРИЈЕГ ПИНГВИНА НА СВЕТУ (ВИДЕО)

Аутор студије Роберт Фул са Универзитета у Калифорнији тврди како је ово откриће променило све што знамо о тој животињи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.