Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Одговорите на ШЕСТ ПИТАЊА пре него што изаберете име за дете: Потврдите избор

Бирање имена које ће носити дете је леп, али и одговоран посао будућих родитеља

1673692166_shutterstock_763102015.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Бирање имена које ће ваша беба носити и које ће бити њен печат за цео живот је веома одговоран посао. Многи родитељи бирају стара српска имена, док други воле модерна и кратка имена, а неки ипак првенствено гледају које значење она носе, и по томе доносе своју одлуку. 

У било коју групу родитеља да спадате, треба доста да размишљате док не одаберете оно право. Међутим, постоји шест питања која треба да поставите, а када размислите о одговорима, схватићете шта вам је стварно важно код избора имена које ће ваше дете носити.

Да ли избором имена за бебу желим, у ствари, да задовољим жељу моје и/или партнерове родбине?

Не радите то! Ви и ваш партнер треба да изаберете име које се допада вама, за које мислите да ће "стајати" вашем детету. Удовољавање туђим жељама није приоритет.

Прочитајте још: Када се јавља ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ЛАКТОЗУ? Препознајте симптоме код детета

Да ли сте сигурни да желите име за дете које је тренутно модерно?

Као и многе друге ствари, тако и имена могу да буду трендовска. Међутим, имајте у виду да име које је актуелно данас, за десетак година може да буде застарело. Или, још горе, може да буде "актуелно" само у кратком периоду, годину-две. После неколико година, звучаће чудно свима осим вама. Имајте у виду и то да ће га ваше дете носити целог живота, и да ће можда морати често да објашњава шта његово име значи и зашто, или по коме га је добило.

Какви све надимци могу да се праве од имена које вам се допада?

Веровали или не, али и о овоме морате да водите рачуна. Ви ћете своје дете звати онако како ви желите, али не можете да замислите какве све надимке могу из имена да "извуку" његови маштовити вршњаци. А такви надимци, нажалост, остају за цео живот.

Како се име које сте изабрали слаже са вашим презименом?

Напишите и изговорите име и презиме заједно, неколико пута. Тако ћете видети да ли се слажу или не, као и да ли - када се изговоре заједно, стварају неки необичан израз. На пример, Лав Мишић или Вук Јарић.

Да ли вам је важно шта други људи мисле о имену вашег детета?

Има примера да родитељи већ на почетку трудноће одлуче како ће да назову своје дете, али када чују коментаре својих пријатеља - поколебају се. На пример, родитељи имају једну асоцијацију на име, а њихови пријатељи и рођаци сасвим другу. Пример за то су имена која носе неки политичари, естрадне звезде или, пак, неомиљени познаник. Зато, ако сте одлучили које име ћете да дате детету, не морате о томе да причате са другим људима. Њихов доживљај ће бити потпуно другачији од вашег, и лако је вероватно да вам се неће свидети њихови коментари.

Прочитајте још: НАЈБОГАТИЈИ ЧОВЕК НА СВЕТУ, УВЕК ПОСТАВЉА 2 ПИТАЊА НА РАЗГОВОРУ ЗА ПОСАО: На друго, је само ОНА успела да одговори (ФОТО)

Имате ли право да се предомислите?

Сасвим је нормално да вам се током трудноће мења укус када су имена у питању. Име које вам се свиђало пре три месеца, можда ће вам сада звучати сасвим другачије, или ће ваша беба својим темпераментом (превише се рита, или је превише мирна) да "докаже" како је избор имена тачан или погрешан. Савет је да, када вам се неко име свиди, неколико недеља своју бебу зовете тим именом и видите да ли је оно одговарајуће, да ли вам и даље звучи занимљиво. Други савет је да сва имена која вам се свиђају записујете на списак потенцијалних имена, и да их временом једноставно прешкрабате (ако се предомислите) или их подебљате (ако су ушла у ужи избор). Последња опција је да сачекате да се беба роди и, када се "званично упознате" - да одлучите које име јој најбоље пристаје.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas